Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za duben 2021


17.05.2021

Meziroční růst cen průmyslových výrobců v dubnu dále zrychlil a na úrovni 4,6 % byl nejvyšší od listopadu 2011. Tahounem zrychlení byl růst cen ve zpracovatelském průmyslu a zde zejména ceny chemických látek a výrobků, jež meziročně vzrostly o 32,4 %.

Ke zrychlení cenového růstu došlo také v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, což vzhledem k nízké meziroční srovnávací základně nebylo překvapivé.

V řadě jiných odvětví zpracovatelského průmyslu se ale cenový růst v dubnu zmírnil anebo byl dokonce vykázán meziroční pokles cen.

Pokud dáme stranou abnormální cenový nárůst u chemických látek a výrobků, tak byl vývoj cen průmyslových výrobců v dubnu méně dramatický, než by se mohlo zdát při pohledu na celkový výsledek.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu v dubnu zrychlily meziroční růst z 3,3 % na 4,6 %, zatímco trh čekal růst na úrovni 4,2 %. ČNB ve své prognóze z počátku května očekávala, že ceny průmyslových výrobců ve druhém čtvrtletí vzrostou v průměru o 4,3 %.

Na úrovni 4,6 % je růst výrobních cen v tuzemském průmyslu nejsilnější od listopadu roku 2011.

Dubnový výsledek byl ovlivněn prudkým zrychlením meziročního růstu výrobních cen u chemických látek a chemických výrobků z 10 % na 32,4 %.

V této kategorii došlo k prudkému růstu cen základních chemických látek, hnojiv a dusíkatých sloučenin, plastů a syntetického kaučuku o 40,1 %.

Dle ČSÚ sehrála roli nízká srovnávací základna, představovaná cenovým vývojem v dubnu loňského roku.

Statistická srovnávací základna vedla ke zrychlení růstu cen také v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů.

Většina ostatních odvětví zpracovatelského průmyslu ale v dubnu vykázala zpomalení meziročního cenového růstu, což platí například u počítačů a elektroniky, dopravních prostředků, nábytku či základních kovů, seznam je ale mnohem delší.

V případě počítačů a elektroniky a dopravních prostředků výrobní ceny dokonce meziročně klesly a pokles se prohloubil také u cen v potravinářském průmyslu.

Jinými slovy: vývoj cen v průmyslu byl v dubnu méně dramatický, než by mohl naznačovat celkový výsledek, neboť zrychlení cenového růstu se fakticky týkalo menšiny odvětví, zejména chemických látek a výrobků a koksárenství a rafinerského průmyslu.

V případě zemědělských výrobců meziroční růst výrobních cen v dubnu zrychlil z 0,4 % na 1,3 %.

Již několik měsíců v řadě vykazují meziroční růst ceny v rostlinné výrobě: v dubnu zde došlo k dalšímu zrychlení růstu cen.

Tato tendence se postupně může přelít také do růstu cen v živočišné výrobě a v potravinářském průmyslu, a do tlaku směrem ke zrychlení růstu cen potravin pro konečné spotřebitele.

V živočišné výrobě ceny zatím stále meziročně klesají, tempo poklesu se ale zmírňuje.

ČNB ve své květnové prognóze počítá pro letošní druhé čtvrtletí s meziročním růstem cen v zemědělství o 3,9 %.

Růst cen průmyslových výrobců byl v dubnu prudší, než se čekalo, nicméně byl tažen menšinou odvětví ve zpracovatelském průmyslu, neboť většina odvětví naopak hlásí zpomalení cenového růstu anebo dokonce meziroční pokles výrobních cen.

Zároveň ale lze předpokládat, že si ceny průmyslových výrobců udrží meziroční růst v oblasti 4 % či nad touto úrovní i do dalších měsíců a čtvrtletí, u výrobních cen v zemědělství může dojít k dalšímu viditelnému zrychlení cenového růstu.

Pro ČNB je vývoj výrobních cen jedním z faktorů, jenž podporuje úvahy o brzkém zvýšení úrokových sazeb.

Coby nejpravděpodobnější scénář vnímám první zvýšení úroků české centrální banky na srpnovém zasedání bankovní rady, zcela vyloučit takový krok ale nelze již pro měnově-politické zasedání koncem června.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice