Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za únor 2021


08.04.2021

Tuzemskému maloobchodu se v únoru vedlo lépe, než se čekalo, přesto ale vedly uzavírky související s pandemií k dalšímu poklesu tržeb. Spotřebitelé se v rámci nákupů vrhli na internetové a zásilkové obchody, kde letos v únoru vykázaly tržby nebývalý nárůst, přesto to ale nestačilo k vykompenzování poklesu tržeb v kamenných prodejnách.

V březnu ale lze čekat návrat maloobchodních tržeb k meziročnímu růstu, neboť loňské jarní měsíce představují nízký základ pro meziroční srovnání s tím, jak bylo fungování maloobchodu omezeno v souvislosti s nástupem první vlny pandemie.

Maloobchodní tržby vykázaly v únoru neočištěný meziroční pokles o 5,8 %, zatímco trh očekával propad o 8 %. Kalendářně očistěný meziroční pokles tržeb byl ještě mírnější, v únoru činil 3 %.

Na výkon maloobchodu dopadají uzavírky související s pandemií, zároveň je ale vidět, že jak prodejci, tak spotřebitelé se dokázali s trvajícími omezeními vypořádat lépe, než se čekalo.

Za zmínku stojí nárůst prodejů skrze internet a zásilkové služby o 41,7 %, což je nesilnější nárůst tržeb pro tuto formu prodeje od loňského dubna.

Kamenné prodejny ale v rámci uzavírek čelí z podstaty věci pokračujícímu poklesu prodejů, situace je dramatická zejména v případě oděvů a obuvi anebo u výrobků pro kulturu a sport. Prodeje motorových vozidel v únoru klesly meziročně o 2,4 %, což v porovnání s propadem pozorovaným v loňském roce není špatný výsledek.

Prodeje motorových vozidel klesaly již v prvních měsících loňského roku, laťka pro meziroční srovnání tedy není vysoko a tato pomyslná laťka se dále sníží v březnu a v dalších měsících, neboť loni na jaře prodeje motorových vozidel v souvislosti s první vlnou pandemie výrazně propadly.

Počínaje březnem lze v meziročních statistikách čekat obecně pozitivní posun s tím, jak od loňského března tuzemský maloobchod upadl do několika týdnů uzavírek spojených s nástupem první vlny pandemie. Maloobchodní tržby se v březnu velmi pravděpodobně vrátí k meziročnímu růstu a nízká srovnávací základna loňského roku bude tlačit prodeje k meziročnímu růstu také v dubnu.

Za celý rok 2020 klesly maloobchodní tržby kromě prodejů motorových vozidel v neočištěném vyjádření o 0,7 %. Letos by se měl maloobchod v celoročním vyjádření vrátit k mírnému růstu, prvním meziročně kladný měsíc bude velmi pravděpodobně již březen.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice