Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za březen 2021


05.04.2021

Růst aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu dle průzkumu PMI v březnu vzrostl na nejvyšší úroveň od února 2018, zároveň ale v průmyslu zesilují sílí inflační tlaky a sektor se potýká s rostoucími problémy na straně dodávek.

Tuzemští průmysloví výrobci hlásí zrychlení tempa růstu výroby i nových objednávek, silná je zejména poptávka ze zahraničí. Na zpracovatelský průmysl ale dopadá zhoršení dodavatelských vztahů související s pandemií, což v březnu vedlo k rekordnímu zpoždění v dodávkách a v důsledku také ke zrychlení růstu nákladů.

Indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, v březnu vzrostl z hladiny 56,5 na 58,0, což znamená nejvyšší úroveň od února roku 2018 a zároveň jde o výsledek v souladu s očekáváním finančního trhu. Růst aktivity v tuzemském průmyslu těží ze zlepšování situace v tomto sektoru jak v Německu, tak v eurozóně a tuzemští průmysloví výrobci registrují růst poptávky, přičemž se zvyšují především objednávky ze zahraničí.

Komplikace spojené s pandemií mají však negativní dopad na dodávky: komplikace ve výrobě i dopravě vedou ke zpožďování dodávek a k růstu nákladů. Růst cen vstupů byl letos v únoru nejsilnější za historii měření v rámci průzkumu PMI pro tuzemský zpracovatelský průmysl, tedy od června 2001. Silná poptávka průmyslovým výrobcům zároveň umožňuje přenést část vyšších nákladů na zákazníky: růst prodejních cen byl nejsilnější nod ledna 2008.

Růst aktivity ve zpracovatelském průmyslu je tedy brzděn komplikacemi souvisejícími s pandemií a zároveň je doprovázen růstem inflačních tlaků, což platí nejen pro český průmysl, ale také pro eurozónu. Vývoj cenových tlaků v průmyslu bude jistě v hledáčku ČNB při hodnocení vývoje inflačních rizik v české ekonomice.

Vlna oživení v evropském průmyslu nadále pokračuje, čemuž pomáhá skutečnost, že stávající vlna pandemie nevedla k uzavírkám ve výrobních podnicích anebo k omezením v zahraničním obchodu. Pandemie má ale na průmysl nepříznivý vliv skrze komplikace v dodávkách včetně dopravy a souvisejícím tlakem na růst nákladů.

Za rok 2020 jako celek tuzemská průmyslová výroba klesla o 7,2 %, za celý rok 2020 čekám růst v rozmezí 5 % až 6 %.

Rok 2020 přestavuje nízkou srovnávací základnu s tím, jak po několik týdnů na počátku jara byla průmyslová výroba v důsledku první vlny pandemie uzavřena. Letos bude tuzemský průmysl profitovat z oživení růstu světové ekonomiky a s tím i z oživení růstu exportů.

I pro tento sektor ale bude zásadním přínosem, pokud se podaří dostat pandemii pod kontrolu a začnou tak mizet s pandemií spojené komplikace, jež negativně dopadají i na průmysl, jemuž se jinak přímé uzavírky ve stávající vlně pandemie vyhýbají.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice