Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

HDP v ČR za 4Q 2016


14.02.2017

Předběžný údaj o výkonu HDP za závěrečné čtvrtletí roku 2016 hlásí slabší růst, než co očekával finanční trh a ČNB. Data o HDP za závěrečné čtvrtletí loňského roku by ale neměla být vnímána coby signál o zpomalení růstu české ekonomiky: jak vnější, tak domácí faktory hovoří pro scénář zrychlení tempa růstu HDP České republiky v průběhu letošního roku.

Předběžná data ukazují, že česká ekonomika v závěru roku 2016 zopakovala mezičtvrtletní růst HDP 0,2 %, jenž byl dosažen již ve třetím čtvrtletí, zatímco meziroční růst zpomalil z 1,9% na 1,7%. Skutečnost, že na straně nabídky byl růst HDP tažen průmyslovou výrobou, a že na straně poptávky dominovala spotřeba domácností a exporty, není překvapivá. Bude ovšem zajímavé vyčkat na detailní údaje a případné revize výkonu HDP za závěrečné čtvrtletí 2016, jež budou zveřejněny počátkem března.

ČNB ve své nedávno zveřejněné prognóze čekala pro závěrečné čtvrtletí 2016 růst HDP 2,1 %, realita činí 1,7 %. Zatímco data o inflaci v posledních měsících překonala očekávání centrální banky, tak růst HDP ve druhé polovině 2016 naopak za prognózou ČNB zaostal. Nicméně, i nadále platí, že česká ekonomika je nyní ve velmi dobré formě, a že situace na trhu práce začíná být napjatá: podniky se začínají potýkat s nedostatkem pracovní síly, což vede k tlaku na rychlejší růst mezd. Jinými slovy: navzdory slabším údajů o růstu HDP se základní příběh české ekonomiky nijak nemění a ČNB bude při svých úvahách o konci kurzového závazku hledět především na vývoj inflace a mezd. Jak inflace, tak růst mezd pak hovoří pro ukončení kurzového závazku již během 2. čtvrtletí, zřejmě již v dubnu.

Co se týče výkonu HDP, růst 2,3 % za celý rok 2016 vyšel v souladu s naším očekáváním. Pro rok 2017 vidím možnost zpomalení celoročního růstu české ekonomiky k úrovni 2 %, jakkoliv by již druhá polovina roku 2017 měla být ve znamení viditelnějšího zrychlení meziročního růstu HDP České republiky.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice