Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Bilance zahraničního obchodu v ČR za leden 2021


11.03.2021

Zahraniční obchod vykázal v lednu přebytek 24,6 miliardy korun, což byl nižší přebytek, než se čekalo. Exporty z české ekonomiky vykázaly v lednu meziroční pokles o 0,6 %, což byl první meziroční pokles od loňského srpna, letošní leden měl ale poměrně výraznou nevýhodu ve smyslu nižšího počtu pracovních dní. Dovozy ale meziročně klesly o 3,2 % a celkový přebytek zahraničního obchodu tak v lednu meziročně vzrostl o 7,3 miliardy korun, tento meziroční nárůst byl však nejnižší od loňského srpna.

Zahraniční obchod České republiky vykázal v lednu přebytek 24,6 miliardy korun, zatímco trh očekával přebytek na úrovni 32,3 miliardy. Navzdory nižšímu než očekávanému přebytku se ale obchodní saldo meziročně zlepšilo o 7,3 miliardy korun, nicméně meziroční zlepšení bylo nejnižší od loňského srpna.

Vývozy v lednu meziročně klesly o 0,6 %, dovozy se snížily o 3,2 %, zde je ale třeba mít na paměti, že letošní leden měl o dva pracovní dny méně než stejný měsíc loňského roku.

Na dopravu a na dodavatelské vztahy obecně dopadají komplikace spojené s pandemií koronaviru, letošní leden byl navíc ve znamení spuštění post-brexitových vztahů mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií, což se projevilo v propadu vzájemného obchodu mezi Spojeným královstvím a Českou republikou. 

Nejvýraznějším tahounem meziročního zlepšení celkového obchodního salda České republiky byl letos v lednu obchod s minerálními palivy a s potravinami a živými zvířaty.

V případě strojů a zařízení, jež byly klíčovým tahounem zlepšení obchodního salda v předchozích měsících, vykázal leden meziroční pokles přebytku o 2,3 miliardy korun, příčinou byl mírný pokles exportů strojů a zařízení.

Při pohledu na mapu obchodu je vidět, že se v lednu na rozdíl od předchozích měsíců jen mírně meziročně zlepšilo saldo obchodu s Německem či s Itálií, ke zhoršení salda pak došlo u obchodu se Slovenskem a Francií. 

Zvláštní kapitolou je Spojené království, kde zjevně v návaznosti na brexit klesly vývozy z české ekonomiky meziročně téměř o 18 % a dovozy do České republiky se propadly dokonce o více než 37,5 %. 

Leden ale v rámci zahraničního vykazuje výkyvy oproti předchozím měsícům poměrně často a na základě výsledků za tento jediný měsíc nelze činit nějaké hlubší a konkrétní závěry o vývoji vývozů, dovozů a celkového salda za celý začínající rok.

Jestliže v roce 2020 činil celoroční přebytek zhruba 184,5 miliardy korun, tak letos se může celkové saldo zřejmě dále o něco zlepšit.

Z pohledu malé otevřené ekonomiky typu České republiky ale bude důležité hlavně to, zda se bude zvyšovat obchodní obrat, tedy zda porostou vývozy i dovozy, což by bylo známkou oživení aktivity v tuzemské ekonomice jako celku. 

Pomyslnou „alfou a omegou“ pro celkový výsledek obchodního salda v letošním roce bude tradičně vývoj obchodu se stroji a dopravními prostředky.

Důležité také bude, kdy a jak rychle se podaří uvolňovat omezení související s pandemií, což bude mít pozitivní vliv na dodavatelské vztahy a celkový obrat v mezinárodním obchodu.

Z pohledu exportně a průmyslově silně orientované české ekonomiky je důležité, že se ve stávající vlně pandemie přímé restrikce vyhnuly průmyslu a exportům, i tak jsou ale patrné dopady nepřímé, jež vedou v komplikacím v dopravě a v opožďování dodávek.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice