Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská/podnikatelská důvěra v ČR za leden 2021


27.01.2021

Na důvěru v tuzemské ekonomice dopadá stávající vlna pandemie koronaviru: na počátku nového roku se nálada zhoršila jak mezi podnikateli, tak u spotřebitelů. Zhoršení důvěry není překvapivé s tím, jak omezení spojená se stávající vlnou pandemie dopadají na aktivitu ve vybraných odvětvích ekonomiky a na důvěru spotřebitelů, především skrze obavy z růstu nezaměstnanosti. Indikátory důvěry ovšem zůstávají výrazně nad úrovněmi z loňského druhého čtvrtletí, kdy na ekonomiku dopadala omezení spojená s první vlnou pandemie.

Důvěra v tuzemské ekonomice klesla v lednu na dvouměsíční minimum, což platí jak o celkovém indikátoru důvěry v ekonomice, tak o náladě mezi podnikateli i spotřebiteli. Mezi podnikateli se důvěra zhoršila zejména v odvětví obchodu, kde klesají očekávání ohledně vývoje v dalších měsících s tím, jak obchodníkům zůstává zboží na skladech.

Důvěra mezi podnikateli se zhoršovala i v ostatních odvětvích, v průmyslu byl pokles ale jen nepatrný a průmysl představuje jediné odvětví, kde je důvěra meziročně vyšší.

Lednový průzkum zároveň ukazuje, že se v průmyslu mezikvartálně zvýšilo využití výrobních kapacit, když na počátku stávajícího čtvrtletí činilo téměř 86 %. Zakázky v průmyslu i nadále zajišťují práci zhruba na příštích 12 měsíců, podobně jako tomu bylo v říjnu.

Důvěra mezi spotřebiteli klesla zejména pod tíhou obav z růstu nezaměstnanosti v příštích dvanácti měsících, zároveň se zvýšily obavy z růstu cen.

Nejistoty ohledně výhledu trhu práce zůstanou pro spotřebitele citlivým tématem zřejmě i do dalších měsíců, v případě inflace ale očekávám, že obavy začnou opadat s tím, jak i díky zlevnění energií může meziroční inflace na počátku letošního roku klesnout pod dvě procenta.

Zhoršení důvěry mezi podnikateli i spotřebiteli není pro začátek letošního roku překvapivou zprávou, neboť ekonomika a život obecně narážejí na omezení spojená se stávající vlnou pandemie.

Zároveň je ale vidět, že dopad stávající vlny pandemie na náladu v ekonomice a i na samotný výkon ekonomiky je o dost méně dramatický, než tomu bylo loni na jaře, kdy se COVID-19 objevil jako neznámý a velmi hrozivý fenomén a související restrikce byly tehdy mnohem tvrdší než nyní.

Pro vývoj v dalších měsících a čtvrtletích bude důležité, zda se úspěšně rozvine vakcinace a zda přinese kýžené efekty nejen v České republice a v Evropě, ale i v dalších světových regionech.

Již počátkem února dostaneme předběžné údaje o výkonu HDP České republiky za loňské závěrečné čtvrtletí. Mezikvartální pokles HDP zřejmě nebyl v závěrečném čtvrtletí až tak výrazný a objevují se názory, že propad HDP za celý loňský rok překoná jen mírně 6 %, zatímco ještě donedávna se pracovalo s poklesem výkonu české ekonomiky o více než 6,5 %. Letos by se česká ekonomika měla vrátit k růstu, v celoročním vyjádření by si HDP mohl připsat zhruba 3 %, výhled ale zatím zůstává velmi nejistý a bude záviset především na dění na poli pandemie.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice