Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za říjen 2020


12.12.2020

Průmyslu se daří, neboť druhá vlna pandemie nevedla k přímým omezením ani ve výrobě, ani v zahraničním obchodu. Tuzemský průmysl si v říjnu vedl lépe, než se čekalo: výroba očištěná o kalendářní vlivy vzrostla, ještě lépe se vedlo novým zakázkám. Dle listopadového průzkumu PMI se situace v tuzemském průmyslu dále zlepšila, dobře si vede i průmysl v eurozóně, což je pro české výrobce příznivá zpráva.

Průmyslová výroba v říjnu po očištění o kalendářní vlivy vzrostla meziročně o 1,3 %. Meziroční růst průmyslové výroby o 1,3 % představuje nejlepší výsledek od loňského května. Klíčovým tahounem tohoto dobrého výsledku byla výroba motorových vozidel, jež meziročně vzrostla o 13,9 % a k celkovému růstu průmyslové výroby přispěla v rozsahu 2,6 procentního bodu.

Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně, než stejný měsíc loňského roku: výroba neočištěná o kalendářní vlivy meziročně naopak klesla o 1,3 %. I tak jde ale o lepší výsledek, než čekal finanční trh, jenž pro neočištěný údaj předpokládal meziroční pokles výroby o 2,8 %.

Druhý měsíc v řadě hlásí skvělý výkon průmyslové zakázky: v říjnu vzrostly meziročně o 5,2 %, opět hlavně díky zakázkám ze zahraničí. Také v případě nových zakázek je hlavním tahounem jejich růstu výroba motorových vozidel. Růst hlásí také tržby v průmyslu, především pak tržby z přímého vývozu, jež v říjnu meziročně vzrostly o 6,9 % Také v případě tržeb zaznamenalo v procentním vyjádření dvouciferný meziroční růst odvětví výroby motorových vozidel.

Zprávy z tuzemského průmyslu za letošní říjen jsou příznivé, již druhý měsíc v řadě. Je zřejmé, že se oživuje exportní poptávka, především v odvětví výroby motorových vozidel, která je pro českou ekonomiku klíčovým průmyslovým odvětvím.

Průzkumy sentimentu jak u nás, tak v eurozóně a zejména pak v Německu naznačují, že situace v průmyslu se v průběhu závěrečného čtvrtletí letošního roku zlepšuje. Klíčové je, že průmysl a zahraniční obchod jsou ušetřeny omezení, jež souvisejí s druhou vlnou pandemie koronaviru.

Za rok 2019 jako celek průmyslová výroba klesla o 0,2 %, letos se propad řádově prohloubí. Pro letošek očekávám celoroční pokles průmyslové výroby v oblasti 8,5 %, což je dáno prudkými propady v období letošního března až května, tedy v rámci první vlny pandemie. Zprávy za poslední měsíce jsou nicméně příznivé a v roce 2021 by se měl tuzemský průmysl vydat k růstu, průmyslová výroba by si za celý příští rok mohla připsat zhruba 4,8 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice