Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za říjen 2020


04.11.2020

Růst aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu dle průzkumu PMI letos v říjnu zrychlil a byl nejsilnější od října 2018. Průzkum hlásí zrychlení růstu výroby i nových zakázek, přičemž růst exportní poptávky byl nejsilnější od června 2018. Oživení aktivity ve zpracovatelském průmyslu vedlo k tomu, že se v říjnu mírně zvýšila i zaměstnanost v tomto sektoru ekonomiky, a to poprvé od února roku 2019.

Indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, vzrostl v říjnu z hladiny 50,7 na úroveň 51,9, když finanční trh očekával nárůst na 51,5. Úroveň padesáti bodů v rámci průzkumu PMI odděluje pokles a růst aktivity v příslušném sektoru ekonomiky a hodnota celkového indikátoru PMI pro zpracovatelský průmysl byla letos v říjnu nejvyšší od října 2018.

Říjnový průzkum potvrzuje pokračování růstu výroby a nových objednávek v tuzemském zpracovatelském průmyslu, po delší době se v tomto sektoru vydala k růstu také zaměstnanost. Průzkum PMI dává tuzemskému zpracovatelskému průmyslu momentálně lepší vizitku, než je tomu u jeho protějšků v Maďarsku a Polsku. Zároveň ale úroveň PMI v tuzemském zpracovatelském průmyslu stále viditelně zaostává za úrovní příslušného indikátoru pro Německo a eurozónu jako celek.

Tuzemský průmysl se postupně zotavuje z prudkého poklesu výroby a objednávek, jež způsobily jarní uzavírky spojené s první vlnou pandemie koronaviru. Omezení, jež byla v souvislosti s druhou vlnou pandemie zavedena v některých odvětvích služeb, se zatím přímo netýkají průmyslu a mezinárodního obchodu, průmyslu se tak dle říjnového PMI průzkumu dařilo napříč Evropou.

Případné další komplikace na poli pandemie by mohly začít negativně prosakovat i do průmyslu, zatím ale zůstává prioritou udržet průmysl v chodu, což se na tomto sektoru ekonomiky promítá pozitivně jak v české ekonomice, tak v Evropě obecně.

Samotný říjnový průzkum PMI nicméně hlásí, že míra optimismu v tuzemském průmyslu, tedy očekávání pro příštích dvanáct měsíců, klesla v souvislosti s vývojem na poli koronaviru na čtyřměsíční minimum a je historicky podprůměrná.

Pro celý rok 2020 očekávám pokles průmyslové výroby o zhruba 9,5 %, k meziročnímu růstu se tuzemský průmysl vrátí až v roce 2021, kdy by celoroční růst výroby mohl překonat 4,5 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice