Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za prosinec 2016


07.02.2017

Maloobchodní tržby hlásí za loňský prosinec slabší meziroční růst, než se čekalo a zpomalení růstu vykázalo i celé závěrečné čtvrtletí roku 2016. Za celý loňský rok rostly maloobchodní tržby o 5,6 %, což je velmi solidní výsledek, nicméně jde o zpomalení v porovnání s růstem 6,3 % vykázaným za rok 2015. Nicméně loňský rok byl pro tuzemský maloobchod rokem velmi úspěšným: silný růst prodejů je reflexí vývoje na tuzemském trhu práce a celkové nálady v české ekonomice.

Spotřeba domácností je hlavním tahounem růstu české ekonomiky a výhled vývoje příjmů domácností naznačuje, že spotřeba domácností zůstane hlavním tahounem růstu HDP i letos.

Poté, co listopad hlásil velmi silný růst maloobchodních tržeb, došlo v prosinci ke zpomalení tohoto růstu. Zpomalení meziročního tempa růstu prodejů pak v porovnáním s předchozím čtvrtletím hlásí i celé závěrečné čtvrtletí roku 2016. Nicméně, zde je třeba si uvědomit, že objemy prodejů jsou již velmi vysoké, tempo růstu se tak již příliš výrazně zvyšovat nemůže. K pomalejšímu tempu růstu maloobchodních tržeb v reálném vyjádření, tedy po očištění o inflaci, navíc vede i skutečnost, že růst cenové hladiny v české ekonomice v závěru loňského roku zrychlil. Přesto ale lze konstatovat, že spotřeba domácností bude i letos hlavním tahounem růstu české ekonomiky, neboť ochota a schopnost domácností zvyšovat spotřebu je podporována příznivým vývojem na trhu práce. 

Detailní pohled na prosincovou statistiku naznačuje, že velká část domácností zřejmě realizovala předvánoční nákupy s předstihem, tedy již v průběhu listopadu. Růst prodejů nepotravinářského zboží v porovnání s listopadem poměrně výrazně zpomalil, slabší tempo růstu tržeb je patrné i u prodejů skrze internet a zásilkové služby. Nicméně, zde jde skutečně spíše o meziměsíční výkyvy a otázku načasování předvánočních nákupů. Znovu lze zopakovat, že spotřeba domácností a tedy i maloobchodní tržby by si i letos měly udržet solidní růst. Situace je v tomto ohledu příznivá jak v české ekonomice, tak i v dalších ekonomikách středoevropského regionu, kde spotřebitelé taktéž profitují s příznivého vývoje na trhu práce, včetně zrychlujícího se růstu mezd a obecně disponibilních příjmů domácností.

 

Autor: Jaromír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice