Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Detailní údaje o HDP ČR za 2Q 2020


01.09.2020

Zpřesněný údaj o výkonu české ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí vykazuje o něco výraznější pokles HDP, než co naznačovala předběžná čísla. I tak byl ale ve druhém čtvrtletí pokles HDP méně výrazný, než co původně očekával finanční trh anebo ČNB.

HDP České republiky v letošním druhém čtvrtletí klesl mezičtvrtletně o 8,7 % a meziročně o 11,0 %. Tato zpřesněná čísla tak hlásí o něco horší výsledek, než předběžný údaj, jenž letošnímu druhému čtvrtletí přiřazoval pokles 8,4 % mezičtvrtletně a 10,7 % meziročně.

V rámci všech nejistot a komplikací, jež v tuzemské ekonomice a i při sběru dat v letošním druhém čtvrtletí panovaly, ale nejde o výraznou revizi. Navíc, výkon české ekonomiky byl v jarních měsících i tak lepší, než původně čekal trh a jde také o lepší výsledek, než ve své prognóze z počátku srpna čekala ČNB. Centrální banka čekala pro druhé čtvrtletí meziroční propad ekonomiky o 12% a za celý rok 2020 pokles HDP o 8,2 %.

Výsledky za letošní druhé čtvrtletí tak mohou ČNB vést k přepsání prognózy pro letošní rok směrem k mírnějšímu poklesu HDP a mohou vést také k vyšší toleranci centrální banky vůči posilování kurzu koruny.

Pohled na detailní údaje ukazuje, že meziroční propad HDP byl tažen především nepříznivým vývojem na straně zahraničního obchodu, propadla se ale také spotřeba domácností a negativní vliv měly též investiční výdaje a vývoj zásob. Jediným ostrůvkem mírného růstu na straně výdajů tak byla spotřeba vlády.

Na straně tvorby HDP je patrný prudký meziroční pokles většiny odvětví ekonomiky. Výrazně klesla aktivita ve zpracovatelském průmyslu s tím, jak v důsledku koronavirových uzavírek propadly exporty. Není překvapivé, že prudký pokles hlásí také obchod, doprava, pohostinství a ubytování. Ostrůvky růstu aktivity ve druhém čtvrtletí představovaly informatika a komunikační činnosti, a také zemědělství, lesnictví a rybářství.

Letošní druhé čtvrtletí by mělo představovat nejprudší propad HDP nejen pro českou ekonomiku, ale obecně pro hospodářský výkon napříč Evropou a též v USA.

Ekonomika a fungování společnosti obecně byly ve druhém čtvrtletí poznamenány uzavírkami v souvislosti s koronavirem. Situace byla nejhorší v dubnu a jakkoliv se ekonomická aktivita začala v květnu a červnu zvedat z nejhoršího, tak druhé čtvrtletí je obecně ve znamení prudkého poklesu HDP.

Uvolňování restrikcí souvisejících s koronavirem a nízká srovnávací základna představovaná druhým čtvrtletím by měly ve třetím čtvrtletí vést k mezikvartálnímu růstu HDP, v meziročním vyjádření ale bude HDP i v dalších čtvrtletích klesat, nicméně tempo poklesu by se mělo zmírňovat.

Za celý rok 2020 čekám pokles HDP o 5,8 %, v roce 2021 by se již česká ekonomika měla vrátit k růstu HDP, jenž odhaduji v oblasti 5 %.

Pokles české ekonomiky by letos mohl být mírnější, než se čekalo ještě počátkem léta. ČNB ve své srpnové prognóze počítala s celoročním poklesem HDP o 8,2 % a výsledky za druhé čtvrtletí mohou vést k přepsání výhledu HDP pro letošní rok směrem k mírnějšímu poklesu. Centrální banka tak zároveň může být tolerantní k případnému dalšímu posilování koruny.

Údaje o výkonu HDP zároveň hovoří proti dalšímu uvolňování měnové politiky a ČNB se tak může držet scénáře stability úroků přinejmenším do poloviny roku 2021 s jejich pozvolným růstem v delším horizontu.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice