Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za duben 2020


08.06.2020

Tuzemská průmyslová výroba v dubnu v zásadě zkolabovala, když vykázala meziroční pokles o 33,7 %. Pokles je výraznější, než co čekal trh, nicméně nejistoty zde byly výrazné, přesná predikce v zásadě nebyla možná a jedinou pomyslnou jistotou byl v případě dubna právě prudký pokles výroby. Právě duben byl z pohledu uzavírek a odstávek výroby v souvislosti s koronavirem nejvíce zasažený měsíc jak u nás, tak u našich hlavních obchodních partnerů. Počínaje květnem se meziroční poklesy výroby začnou snižovat, v meziročním mínusu ale průmyslová výroba zůstane po celý zbytek letošního roku.

Průmyslová výroba v dubnu klesla meziročně o 33,7 %, zatímco očekávání na trhu počítala s poklesem o 25 %. Z historického pohledu představuje letošní duben pro tuzemskou průmyslovou výrobu nejprudší pokles. Pokles byl tažen propadem výroby motorových vozidel, jež v dubnu meziročně odepsala 80,1 %.

Propad výroby motorových vozidel byl jednak mnohem výraznější než u dalších odvětví zpracovatelského průmyslu a představoval také s přehledem nejvýraznější příspěvek k celkovému meziročnímu propadu průmyslové výroby: na zmíněném poklesu celkové výroby o 33,7 % se výroba motorových vozidel podepsala v rozsahu 15,7 procentního bodu.

Uzavírky výroby v důsledku snahy dostat pod kontrolu pandemii koronaviru si vyžádaly své: bylo jasné, že duben bude ve znamení velmi silného propadu aktivity v průmyslu, otázkou jen bylo o kolik. Oficiální data hlásí výraznější propad výroby, než se čekalo, na druhou stranu ale vykreslují poměrně podobný obrázek jako data z Maďarska vydaná koncem minulého týdne.

Výrazný pokles vykázaly nové průmyslové zakázky, jež v dubnu meziročně propadly o 42 %, přičemž exportní zakázky šly dolů dokonce o 44,6 %. Propad zakázek bude v meziročním vyjádření pokračovat i v dalších měsících a klesat bude i průmyslová výroba, nicméně duben by v tomto smyslu měl představovat ten nejhorší moment stávající krize.

Počínaje květnem lze čekat zmírnění meziročních propadů průmyslové výroby, nových zakázek a tržeb s tím, jak jsou odstraňována omezení spojená s koronavirem a podniky se vracejí zpět k výrobě, byť návrat do plného provozu je postupný.

Za rok 2019 jako celek průmyslová výroba klesla o 0,2 %, letos se propad každopádně řádově prohloubí. Orientačně pro celý rok 2020 pracuji s předpokladem poklesu průmyslové výroby okolo 8 %, nejistota je ale výrazná a snadno si lze bohužel představit i výraznější pokles.

Pokles aktivity v průmyslu bude mít dopad i na zaměstnanost: ta v průmyslu samotném dubnu meziročně klesla o 3,2 % a do několika dalších měsíců lze čekat, že se pokles počtu zaměstnanců bude ještě dále zrychlovat.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice