Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská/podnikatelská důvěra v ČR za květen 2020


31.05.2020

Důvěra v české ekonomice se v květnu mírně zlepšila, a to díky spotřebitelům a mírně lepší náladě v průmyslu. V případě služeb, stavebnictví a obchodu se ale důvěra zhoršila a nálada mezi podnikateli tak klesla na své nové historické minimum. Ekonomika se potýká s dopady koronaviru a souvisejících restrikcí, jež mají negativní dopad na výrobu, služby a obchod. Postupné uvolňování restrikcí v květnu udělalo zjevně radost spotřebitelům, celkově ale průzkum v tuzemské ekonomice podporuje domněnku, že letošní druhé čtvrtletí bude v znamení prudkého propadu HDP.

Celková důvěra v tuzemské ekonomice v květnu mírně vzrostla a odlepila se tak od svého historického dna, jež bylo vykázáno letos v dubnu. Výrazně se zlepšila nálada mezi spotřebiteli, čemuž jistě napomohlo uvolňování restrikcí a otevírání obchodů a provozoven ve službách. Na straně spotřebitelů se snížily obavy z nezaměstnanosti a ze zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní situace pro příštích dvanáct měsíců. Přesto ale lze čekat, že spotřebitelská důvěra bude v dalších měsících procházet výkyvy, neboť koronavirus a s ním související restrikce budou mít celkem nevyhnutelně nepříznivý dopad na tuzemský trh práce.

Podnikatelská důvěra v květnu dále klesla na své nové historické minimum. Zlepšila se důvěra v průmyslu, kde sice zkolabovalo hodnocení stávající poptávky, zlepšilo se ale očekávání ohledně výroby či exportní poptávky do dalších měsíců. Náladě v průmyslu samozřejmě pomáhá rozjezd výroby v tuzemských podnicích, do dalších měsíců ale bude klíčové i to, jak se budou uvolňovat restrikce na straně našich významných obchodních partnerů a jak se tedy bude oživovat vzájemný obchod a výroba, která je též v rámci výrobních řetězců mezinárodně provázána. Zhoršila se důvěra ve stavebnictví a službách, mírně se zhoršila i nálada v obchodu.

V obchodu i službách by se v červnu měla nálada vydat nahoru s tím, jak se uvolňují omezení, která ještě v části května dopadala na provozovny v těchto sektorech a odvětvích. I tak ale budou některá odvětví služeb nadále pociťovat přetrvávající dopad omezení na cestovní ruch. Výkyvy zřejmě bude procházet nálada ve stavebnictví, kde dopady krize spjaté s koronavirem mohou přicházet se zpožděním.

Květnový průzkum důvěry v české ekonomice vykazuje smíšený obrázek: nálada mezi spotřebiteli se zlepšila možná výrazněji, než se dalo předpokládat, určitým zklamáním naopak může být další zhoršení nálady mezi podnikateli. Do dalších měsíců lze čekat, že se důvěra podnikatelů odlepí ode dna, pomoci by tomu měl i vývoj v obchodu a službách, spolu s dalším zlepšením důvěry v průmyslu. Nálada spotřebitelů může ve zbytku roku procházet výkyvy s tím, jak se stávající propad ekonomické aktivity projeví s určitým zpožděním na trhu práce v podobě nárůstu nezaměstnanosti.

Celkově průzkum důvěry za květen potvrzuje, že letošní druhé čtvrtletí bude ve znamení prudkého propadu HDP v mezičtvrtletním i meziročním vyjádření. Za celý rok 2020 čekám pokles HDP o 7,3 %, v roce 2021 by se ale česká ekonomika měla vydat k růstu a HDP by se měl za celý rok 2021 zvýšit zhruba o 5 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice