Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Zlevňování benzínu po čtyřech měsících ustalo, nafta zlevňuje dále


16.05.2020

Končí zběsilý pokles cen pohonných hmot, k němuž došlo ve vypjaté fázi koronavirové krize. Výrazného zdražování se ale řidiči obávat nemusí.

Benzín v uplynulých sedmi dnech dle údajů CCS zdražil o 9 haléřů na litr, a to na průměrnou cenu 25,84 koruny za litr. Jeho cena je ale stále poblíž jedenáctiletých minim. Nafta se včera prodávala za 25,88 koruny za litr, o tři haléře levněji než před týdnem. Je tak prakticky na minimu za celé období od dubna 2016.

Zlevňování paliv bylo v posledních takřka čtyřech měsících prakticky soustavné. Navíc není vyloučeno, že k dalšímu mírnému poklesu cen ještě dojde.

Oproti své letošní nejvyšší průměrné ceně, 32,40 koruny za litr, dosažené v polovině ledna, zlevňuje benzín již o takřka 6,60 koruny. Nafta oproti svému letošnímu maximu, 32,11 koruny za litr, na které vystoupala před polovinou ledna, zlevňuje o 6,20 koruny. Nafta zlevňovala pomaleji než benzín, neboť se výrazněji využívá v průmyslu – např. jako topná nafta – nebo v kamionové a nákladní dopravě, které nebyly opatřeními pro boj s koronavirem dotčeny tak závažně jako osobní automobilová přeprava.

V dalším týdnu budou ceny pohonných hmot stagnovat. Důvodem je stabilizace cen na světovém trhu s ropou. Například ropa Brent vykazuje v měsíci květnu poměrně stabilní vývoj. Od začátku měsíce zdražila o více než osm procent, což je na poměry doby předešlé docela stabilní situace. Extrémní výkyvy ropných cen vzaly za své kvůli postupnému odeznívání koronavirové nákazy a započatému návratu jednotlivých ekonomik k běžnému provozu. Současně situaci na trhu s ropou uklidňuje pokračující omezování těžby ze strany klíčových světových producentů v čele se Saúdskou Arábií. Saúdský ropný podnik Saudi Aramco aktuálně redukuje svůj export suroviny s červnovým datem dodání do USA a Evropy na polovinu a redukuje také dodávky odběratelům v Asii.

Z dlouhodobého pohledu však zůstávají ceny ropy velmi levné, stále poblíž minim za celé období od začátku milénia. Vzhledem ke globální recesi, jež poznamená celý letošní rok, se motoristé růstu cen ropy ani pohonných hmot obávat nemusí. V letní motoristické sezóně se bude cestovat velmi levně, cena benzínu ČR bude ve vztahu k průměrné mzdě stále poblíž současným minimúm za celé období minimálně od druhé světové války.

 

Autor: Lukáš Kovanda, Ph.D., hlavní ekonom CZECH FUND

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice