Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za únor 2020


26.03.2020

Meziroční růst cen průmyslových výrobců se v únoru zpomalil výrazněji, než se čekalo. Zpomalení růstu cen hlásí většina průmyslových odvětví. Výrobní ceny v zemědělství pak prohloubily svůj meziroční pokles. Statistiky za letošní leden a únor jsou obecně vnímány coby pohled do historie, neboť reflektují situaci před vypuknutím vlny koronaviru v Evropě. Ceny výrobců ale přesto dávají důležitý signál ve směru zpomalení růstu spotřebitelských cen ve výhledu do dalších čtvrtletí.

Meziroční růst výrobních cen v tuzemském průmyslu v únoru výrazně zpomalil: z lednových 2,4 % na 1,4 %. Tahounem nižšího růstu výrobních cen jsou v tuto chvíli především ceny komodit (kovy, ropa, ceny v potravinářském průmyslu), v dalších měsících a čtvrtletích se dále projeví zpomalení hospodářského růstu v důsledku koronaviru.

V případě zemědělských výrobců se meziroční pokles cen prohloubil z -2,9 % na -3,8 %. Pokles cen je patrný v případě rostlinné výroby, živočišná výroba pak hlásí viditelné zpomalování cenového růstu. Pokles cen v zemědělství letos povede ke zpomalení růstu cen potravin pro finální spotřebitele. ČNB pro letošní první čtvrtletí očekávala růst cen průmyslových výrobců tempem 1,5 %, pro výrobní cen v zemědělství pak čekala meziroční pokles o - 6,1 %. Skutečný vývoj výrobních cen může být v letošním prvním čtvrtletí sice o něco vyšší, než ČNB čekala, tedy zejména v případě cen v zemědělství bude skutečně vykázaný pokles dle všeho mírnější, než centrální banka předpokládala.

V souvislosti se zpomalováním růstu globální i české ekonomiky v důsledku pandemie koronaviru lze nicméně čekat opadávání cenových tlaků mezi výrobci i do dalších měsíců a čtvrtletí letošního roku.

Nyní předpokládám, že ČNB na svém březnovém zasedání přistoupí ke snížení úrokových sazeb: repo sazba by mohla být snížena o půl procentního bodu na úroveň 1,75 %. Vývoj cen výrobců bude jedním z argumentů pro krok ve směru nižších úroků, v hlavní roli pro hlasování o snížení sazeb ale budou rizika pro ekonomiku spojená s koronavirem.

Pro rok 2020 nyní čekám zpomalení růst cen v průmyslu v celoročním průměru do oblasti pod úrovní 1 %. V případě cen v zemědělství lze počítat s poklesem výrobních cen v řádu několika procent. To vše by ve výsledku mělo přispět ke zmírnění celkové inflace v české ekonomice, tedy ke zpomalení růstu spotřebitelských cen, přičemž tato tendence bude patrná zejména v letošním druhém pololetí a dále pak na počátku roku 2021.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice