Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za leden 2020


26.03.2020

Lednový meziroční pokles průmyslové výroby o 1,4 % vyšel v souladu s očekáváním a z pohledu finančních trhů tak nejde o překvapení. Nicméně, platí konstatování, že v tuzemském průmyslu pokračoval i počátkem letošního roku pokles výroby, a to i přes určité pozitivní záblesky, jež přišly například z Německa. Podstatné ale je, že v rámci nejistot spojených s koronavirem budou data za letošní leden a únor brána s nadhledem, coby obrázek vzdálenější historie, jenž příliš nenapoví o možném vývoji do dalších měsíců.

Průmyslová výroba v lednu klesla meziročně o 1,4 %, když trh očekával propad o 1,5 %. Výroba výrazněji poklesla v případě těžby a dobývání, a ještě výraznější byl propad výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Pokles ve zpracovatelském průmyslu byl méně výrazný, nicméně výroba se meziročně snížila i v tomto sektoru. V případě zpracovatelského průmyslu stojí za zmínku především pětiprocentní propad výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, jenž sám o sobě stáhl celkovou průmyslovou výrobu dolů o 0,6 procentního bodu. Tříprocentní růst naopak vykázala výroba motorových vozidel, toto odvětví by samo o sobě naopak tlačilo průmyslovou výrobu nahoru o 0,6 procentního bodu.

Mírný růst vykázaly nové průmyslové zakázky, a to díky růstu zakázek v rámci samotné české ekonomiky, jenž byl nejsilnější od loňského července. Nové zakázky ze zahraniční pokračovaly v poklesu, ten byl ale znatelně mírnější, než v předchozích třech měsících.

Průzkumy a oficiální data o vývoji v německém průmyslu za letošní první dva měsíce přinesla vcelku pozitivní překvapení, z nichž by za normálních okolností měl těžit i středoevropský region. Problémy spojené s koronavirem, tedy nejprve narušování dodávek z Číny a nyní pokles aktivity v samotné Evropě, ale naznačují, že počínaje březnem začnou chodit slabší čísla jak v rámci oficiálních statistik průmyslové výroby a objednávek, tak v rámci průzkumů ze zpracovatelského průmyslu.

Za rok 2019 jako celek průmyslová výroba klesla o 0,2 %, výhled pro letošní rok se v souvislosti s koronavirem bohužel zhoršuje. Původně jsem pro letošek očekával růst tuzemské průmyslové výroby zhruba v pásmu 1 % až 2 %, klíčovým faktorem se zdál být vývoj na poli obchodních válek a vztahů v mezinárodním obchodě obecně s implikacemi pro aktivitu v západoevropském průmyslu. V souvislosti s koronavirem se lze obávat, že letošní první i druhé čtvrtletí přinese meziroční pokles tuzemské průmyslové výroby.

Stále je zde šance, že pokud se situace ohledně koronaviru v průběhu jara zklidní, tak ve druhé polovině roku 2020 můžeme vidět výrazné oživení v tuzemském průmyslu a dalších sektorech české ekonomiky. To by samo o sobě bylo velmi příznivé, nicméně koronavirus povede k přepsání výhledu pro letošní rok jako celek směrem dolů jak v případě průmyslu, tak v případě odhadu růstu české ekonomiky, vyjádřeno ukazatelem HDP.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice