Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců / PPI v ČR za leden 2020


24.02.2020

Ceny průmyslových výrobců v lednu výrazně vzrostly a překonaly očekávání finančního trhu a zřejmě i centrální banky. Výrazný vliv na meziměsíční růst cen v průmyslu měly ceny energií, zejména pak elektřiny, za zmínku stojí také růst cen v potravinářském průmyslu a v odvětví výroby nábytku. Lednový meziměsíční nárůst výrobních cen v průmyslu na úrovni 1,3 % byl nejsilnější za uplynulých devět let, tedy od ledna roku 2011. Meziroční nárůst výrobních cen v tuzemském průmyslu na úrovni 2,4 % byl nejsilnější od června loňského roku. V dalších měsících ale meziroční růst cen v tuzemském průmyslu s veškerou pravděpodobností zpomalí.

Pro finanční trh je lednový nárůst výrobních cen v průmyslu překvapením, neboť trh očekával zmírnění meziročního růstu z prosincových 2,1 % na 1,3 %. Růst cen je dle všeho také výraznější, než čekala ČNB, jež ve své únorové prognóze očekávala pro letošní 1. čtvrtletí meziroční růst výrobních cen v průmyslu v průměru tempem 1,5 %. Leden by ale měl představovat vršek cenového růstu nejen v meziměsíčním, ale také v meziročním vyjádření.

Silnější koruna a vývoj cen ropy budou v dalších měsících tlačit cenový růst ke zpomalení, ve stejném směru budou dle mého názoru působit také ceny v potravinářském průmyslu. I tak ale bude za letošní 1. čtvrtletí jako celek meziroční růst cen v průmyslu zřejmě silnější, než zmíněných 1,5 %, jež čekala ČNB.

V zemědělství se meziroční pokles výrobních cen zmírnil: v lednu činil -2,9 %, zatímco loni v prosinci ceny meziročně klesly o -3,7 %. Detailní pohled ukazuje, že se zmírnil pokles cen v rostlinné výrobě, nicméně tyto ceny meziročně i tak klesly o více než 9 %. V případě živočišné výroby se meziroční nárůst cen naopak zpomalil.

Vývoj cen v rostlinné výrobě by měl i v dalších měsících přispět k utlumení růstu nákladů také v živočišné výrobě a tím také ke snížení cenových tlaků u potravin pro konečné spotřebitele. Za zmínku stojí, že ČNB pro letošní 1. čtvrtletí ve své únorové prognóze očekávala pokles výrobních cen v zemědělství o -6,1 % poté, co v závěrečném čtvrtletí roku 2019 tyto ceny klesly o -1,8 %.

Navzdory lednovému překvapení na poli průmyslových cen se i nadále domnívám, že pro rok 2020 lze čekat zpomalení růstu cen v průmyslu zhruba do oblasti mírně nad úrovní 1 %. V případě cen v zemědělství lze počítat s poklesem výrobních cen, možná i v řádu několika procent. To by ve výsledku mělo přispět ke zmírnění celkové inflace v české ekonomice, tedy ke zpomalení růstu spotřebitelských cen, nicméně to by mělo být viditelnější až v průběhu roku 2021.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice