Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Rok 2019 ve znamení velkého růstu, pro rok 2020 je třeba optimismus tlumit


22.12.2019

Rok 2019 je pro globální finanční trhy velice úspěšný. Přestože dynamika světové ekonomiky pokračuje v mírném zpomalování a je přítomno mnoho rizikových faktorů v čele s obchodní válkou mezi USA a Čínou, Brexitem, a nepokoji v Hong Kongu a Latinské Americe, akciové i dluhopisové investice připisují vysoce nadprůměrné zisky.

Globální akciové trhy zatím připisují dle nejširšího indexu MSCI All Country World od začátku roku zhodnocení 20 %. Přitom nejvíce se daří americkým akciím, jejichž index S&P 500 zaznamenal zisk 27 %. Globální dluhopisové trhy připisují dle širokého indexu ICE BofAML Global Government také vysoce nadstandardní zhodnocení 6 %, přičemž průměrný globální dluhopisový výnos do doby splatnosti poklesl o 0,6 % na aktuálních 1,4 %, což je historické minimum.

Jaký je náš výhled do příštího roku 2020? Vzhledem k tomu, že se kvůli výše uvedenému růstu dostaly valuace akcií i dluhopisů výrazně výše, je třeba do příštího roku optimismus tlumit. S největší pravděpodobností se v příštím roce rekordní rok 2019 opakovat nebude. Valuace akcií jsou momentálně mírně nad dlouhodobými průměry, takže bychom od nich pro příští rok neměli očekávat vyšší zhodnocení než 7 % včetně dividend.

U dluhopisů je očekávaný výnos otázkou prosté aritmetiky. Vzhledem k průměrnému globálnímu dluhopisovému výnosu do doby splatnosti na úrovni pouhého 1,4 % bychom rozhodně neměli očekávat vyšší zhodnocení než je tato hodnota. Pokud budeme počítat průměrnou inflaci okolo 2% inflačních cílů centrálních bank, reálné výnosy z dluhopisů budou v příštím roce velmi pravděpodobně mírně záporné,

Valuace neboli ocenění globálních finančních trhů se letos prostě a jednoduše dostalo výrazně výše a u průměrného portfolia 50/50, tedy 50 % akcií a 50 % dluhopisů, bychom neměli počítat s vyšším očekávaným výnosem než 4 % a to před manažerskými poplatky (4 % = 0,5 * 7% akcie + 0,5 * 1,4 % dluhopisy).

 

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice