Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za říjen 2019


10.11.2019

Míra nezaměstnanosti v říjnu klesla na úroveň 2,6%, v souladu s očekáváním finančního trhu. Míra nezaměstnanosti se tak mírně snížila poté, co se v předchozích třech měsících držela na úrovni 2,7 %. Meziročně míra nezaměstnanosti klesla o 0,2 procentního bodu, což je ovšem nejmírnější meziroční pokles od září 2014. Míra nezaměstnanosti v české ekonomice zůstává velmi nízko a stále je nejnižší v rámci EU, prostor pro další pokles se ale již zřejmě vyčerpal.

Míra nezaměstnanosti v české ekonomice v říjnu mírně klesla, na úroveň 2,6 %, a vrátila se tak na své minimum, jež dosáhla letos v květnu a červnu. K poklesu míry nezaměstnanosti napomohly sezónní práce a doznívající turistická sezóna. V meziročním vyjádření míra nezaměstnanosti klesla o dvě desetiny procentního bodu, nicméně tento pokles je nejmírnější od září roku 2014. Nezaměstnanost v české ekonomice je již tak nízká, že nemá moc kam dále klesat.

Navíc, zpomalení tempa růstu HDP znamená, že se česká ekonomika přehřívá menší měrou, než tomu bylo v předchozích čtvrtletích a z tohoto pohledu postupně opadá tlak na další pokles míry nezaměstnanosti. Na druhou stranu ale česká ekonomika i nadále operuje nad svým potenciálem a přetrvává tak výrazný převis volných pracovních míst nad počtem uchazečů o zaměstnání. V tomto smyslu jsme tedy stále vzdáleni situaci, v níž by se měla míra nezaměstnanosti začít viditelněji zvyšovat. V samotném říjnu byl ale převis počtu volných pracovních míst nad počtem uchazečů o zaměstnání nejnižší za uplynulých šest měsíců.

V roce 2018 činila průměrná míra nezaměstnanosti 3,2 %, průměr za celý letošní rok by měl dle mých odhadů klesnout na 2,8 %. V průběhu roku 2020 se míra nezaměstnanosti zřejmě začne meziročně zvyšovat, tento nárůst bude ale velmi mírný a pozvolný: pro rok 2020 byl čekal průměrnou úroveň míry nezaměstnanosti 3,0 %.

Samozřejmě i nadále platí, že míra nezaměstnanosti v české ekonomice zůstává nejnižší v rámci celé Evropské unie a tuto pozici by si česká ekonomika měla udržet i v dohledné době. Napětí na trhu práce vede v české ekonomice i letos k silnému růstu mezd, pro rok 2020 ale lze předpokládat zpomalení tempa mzdového růstu. Růst mezd by ale měl být solidní v nominálním i reálném vyjádření, tedy po očištění o inflaci, což platí nejen pro letošní rok, ale i ve výhledu na rok 2020.

V tomto ohledu i nadále platí předpoklad, že spotřeba domácností dále poroste a bude klíčovým tahounem růstu HDP České republiky jako celku: letos i v roce 2020.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice