Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Inflace v ČR za září 2019


14.10.2019

Meziroční růst cen v české ekonomice v září zpomalil: inflace byla nižší, než čekal trh a dostala se na úroveň, kterou pro závěr třetího čtvrtletí předpokládala ČNB. Pokles inflace byl tažen především cenami potravin, ke zpomalení meziročního růstu cenové hladiny ale přispěly také například náklady na bydlení. Celková inflace klesla a setkala se tak s prognózou ČNB, což dle mého názoru povede k tomu, že bankovní rada na svém zasedání počátkem listopadu ponechá úrokové sazby opět beze změny.

Meziroční inflace v září klesla z 2,9 % na 2,7 %, když finanční trh očekával stabilitu na úrovni 2,9 %. Zářijová úroveň meziroční inflace ovšem zcela odpovídá prognóze ČNB, když v červenci a srpnu byla inflace poměrně výrazně nad odhadem centrální banky.

Jestliže na zářijovém zasedání bankovní rada poměrně vážně diskutovala možnost zvýšení úrokových sazeb, tak dnes zveřejněná čísla vyznívají pro ponechání úroků ČNB beze změny i na příštím zasedání počátkem listopadu a též na zasedáních následujících. Hlavním tahounem zmírnění celkové inflace byly ceny potravin, neboť v září se výrazně zpomalil jejich meziroční růst. Ke zmírnění inflace přispěly též náklady na bydlení a vývoj cen alkoholických nápojů a tabáku.

Údaje o jádrové inflaci, jež nejlépe reflektují vývoj cenových tlaků v domácí ekonomice, v tuto chvíli nejsou k dispozici a v průběhu dneška je zveřejní ČNB. Z dostupných údajů se ale zdá, že jádrová inflace se v září změnila zřejmě jen minimálně, když v srpnu činila 2,7 %. Pro září předpokládám, že jádrová inflace buď setrvala na své srpnové úrovni anebo že mírně klesla na 2,6 % I tak ale byla ve třetím čtvrtletí jádrová inflace vyšší, než co předpokládala ČNB. ČNB pro 3. čtvrtletí ve své prognóze zveřejněné na počátku srpna očekávala jádrovou inflaci na úrovni 2,5 %, realita ale činila zhruba 2,7 %.

Zářijový pokles inflace znamená, že se ukazatel cenového vývoje jednak dostal na úroveň prognózy ČNB a především již meziroční inflace neatakuje tříprocentní úroveň. Ve zbytku letošního roku ale inflace již příliš klesat nebude a stále tak zůstane poměrně výrazně nad úrovní dvouprocentního inflačního cíle centrální banky.

K viditelnějšímu zmírnění inflace v české ekonomice zřejmě dojde až v průběhu roku 2020, i tak ale průměr za celý rok 2020 zůstane dle mého odhadu nad úrovní dvouprocentního cíle. Za celý rok 2019 by průměrná inflace měla činit 2,8 %, pro rok 2020 odhaduji úroveň 2,3 %.

Zářijová inflace by měla zklidnit náladu v bankovní radě a na listopadovém zasedání by se opět většina jejich členů měla přiklonit ke stabilitě úrokových sazeb ČNB. Diskuse o tom, zda sazby ponechat beze změny anebo je zvýšit, ale bude v listopadu zřejmě opět probíhat. Inflace zůstává nad cílem ČNB a především jádrová inflace je nad prognózou centrální banky, kam ji tlačí i slabší koruna.

Na druhou stranu si je ale ČNB vědoma rizik, jež pro českou ekonomiku představuje zpomalení hospodářského růstu v eurozóně, což se následně přelije i do slabších inflačních rizik. I nadále očekávám, že ČNB letos již své sazby měnit nebude a se stabilitou úrokových sazeb zatím pracuji v hlavním scénáři očekávaného vývoje i pro celý rok 2020.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice