Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za červenec 2019


09.09.2019

Maloobchodní tržby vstoupily do třetího čtvrtletí solidním růstem. Spotřeba domácností je tažena nahoru silným růstem mezd, červencové maloobchodní prodeje byly navíc podpořeny vyšším počtem pracovních dní.

Červencový meziroční růst maloobchodních tržeb vyjma motoristického segmentu činil 7,0 % a mírně tak překonal očekávání trhu, jež počítalo s růstem 6,7 %. Tahounem růstu byly již tradičně prodeje nepotravinářského zboží: meziročně se zvýšily o 10,5 %. V rámci prodejů nepotravinářského zboží dominovaly počítače a telefony, a dále prodeje odpovídající letní sezóně, tedy výrobky pro sport a rekreaci, oděvy a obuv. Prodeje nepotravinářského zboží potvrzují, že chuť a síla utrácet zůstává na straně domácností silná, což je dáno i nadále příznivou situací na trhu práce. Silný růst mezd a nízká nezaměstnanost zvyšují ochotu i reálnou schopnost domácností více utrácet. Z hlediska forem prodeje pokračuje silný růst prodejů skrze internet a zásilkové obchody: červencový meziroční růst těchto prodejů o 21,7 % představuje pro letošní rok druhý nejsilnější výsledek.

Od počátku letošního roku růst maloobchodních tržeb vyjma prodejů motorových vozidel dosáhl 5,2 %, když růst za celý loňský rok činil 4,9 %. Spotřeba domácností bude i letos jedním z hlavních pilířů růstu HDP České republiky. Nicméně, předpokládám, že dynamika růstu maloobchodních tržeb bude v průběhu letošního druhého pololetí klesat, což by mělo být dáno o něco slabším růstem reálné mzdy a postupně se zvyšující mírou úspor domácností.

Pro letošní rok odhaduji růst maloobchodních tržeb (vyjma motoristického segmentu) v oblasti 4,5 %. Šlo by tak o zpomalení z růstu 4,9 %, jenž byl vykázán za celý rok 2018.

Tržby za prodeje motorových vozidel v květnu meziročně vzrostly o 3,5 %, za prvních sedm měsíců letošního roku pak vykázaly meziroční pokles o -0,5 %.

Předpokládám, že po loňském poklesu, jenž činil 1,8 %, by se tržby za prodeje motorových vozidel mohly letos stabilizovat anebo dokonce mírně oživit. Výrazný růst bych ovšem v tomto segmentu nečekal, neboť vývoj tržeb zde stále porovnáváme s velmi silnou základnou, kterou tvoří prodeje z předchozích let, a českou ekonomiku jako celek navíc čeká v průběhu letošního roku zpomalení hospodářského růstu.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice