Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za březen 2019


10.05.2019

Data o březnové průmyslové výrobě přinesla na první pohled zklamaní, když hlásí prakticky meziroční stagnaci výroby. Bližší pohled ale ukazuje, že pokles se soustředil do výroby a rozvodu energií a tepla, pokles hlásí také těžební průmysl. Zpracovatelský průmysl naopak hlásí na poměry uplynulých měsíců solidní meziroční růst, konkrétně o 2,1 %. V březnu také poměrně robustně rostly nové průmyslové objednávky, což zavdává optimismus při výhledu do nejbližších měsíců

Průmyslová výrova v březnu meziročně vzrostla o 0,1 %, zatímco trh počítal s růstem zhruba o 0,8 %. Samotný zpracovatelský průmysl však vykázal meziroční růst 2,1 %, když výroba motorových vozidel rostla meziročně o 3,7 %. Klesla naopak výroba a distribuce elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu: zde se zjevně projevila odstávka v jaderné elektrárně Temelín. Jinými slovy, březnová struktura průmyslové výroby je fakticky opačná než tomu bylo v únoru, kdy nijak neoslnil zpracovatelský průmysl, a kdy naopak silně rostla výroba energií a tepla.

Z tohoto pohledu lze konstatovat, že výsledky za březen jsou příznivější než v únoru, a platí to také o vývoji nových zakázek.

Nové průmyslové zakázky rostly v březnu tempem 6 %, což je nesilnější meziroční růst od loňského října, přičemž hlavním tahounem byly tuzemské objednávky. Dnes zveřejněná data o zahraničním obchodě zároveň reportují solidní růst exportů a letošní březen tak v tomto ohledu nebyl špatný měsíc.

Stále ale platí, že průzkumy PMI pro tuzemský zpracovatelský průmysl fakticky naznačují prohlubující se pokles aktivity v tomto sektoru české ekonomiky, a že pro další měsíce bude důležité, zda se lepší forma průmyslu v eurozóně a především pak v Německu. Za celý rok 2018 vzrostla tuzemská průmyslová výroba o 3,2 %, pro letošní rok očekávám zpomalení růstu do rozmezí 2,0 až 2,5 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice