Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za únor 2019


08.04.2019

Růst maloobchodních tržeb v únoru překonal očekávání a v porovnání s lednem mírně zrychlil.

Únorový růst maloobchodních tržeb překonal očekávání: ačkoliv rozdíl mezi skutečným výsledkem a očekáváním trhu není dramatický, tak se opakuje situace z ledna, kdy maloobchod též překvapil pozitivně. Silný růst tržeb opět vykazují prodeje výrobků pro kulturu, sport a rekreaci, dokonce ještě rychleji pak rostly tržby prodejen s oděvy a obuví. Nadprůměrně silně rostly také prodeje výrobků pro domácnost. Z hlediska forem prodeje pokračuje silný růst prodejů skrze internet a zásilkové obchody: v únoru meziročně o 18,6 %.

Za první dva měsíce letošního roku tak růst maloobchodních tržeb dosáhl v průměru 5 %, když za celý loňský rok činil 4,8 %. Přesto ale pro letošní rok očekávám v porovnání s rokem 2018 mírné zpomalení růstu maloobchodních tržeb, což by mělo být dáno slabším růstem mezd a postupně se zvyšující mírou úspor domácností. I tak ale platí konstatování, že spotřeba domácností zůstane jedním z hlavních pilířů růstu české ekonomiky.

Pro letošní rok odhaduji růst maloobchodních tržeb (vyjma motoristického segmentu) zhruba v pásmu 4,0 až 4,5 %. Šlo by tak o mírné zpomalení z růstu 4,8 %, jenž byl vykázán za celý rok 2018. Spotřeba domácností by i nadále měla hrát roli klíčového tahounu celkového růstu české ekonomiky.

Nálada v ekonomice ale asi bude celkově trochu méně optimistická, což může vést k nárůstu míry úspor domácností. Růst spotřeby domácností by tak letos mohl mírně zpomalit, a to navzdory tomu, že situace na trhu práce včetně růstu mezd zůstane pro spotřebitele příznivá.

Segment motorových vozidel hlásí po delší době růst prodejů: tržby za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů v únoru meziročně vzrostly o 1,7 %. Jde o první meziroční nárůst těchto tržeb od loňského července.

Domnívám se, že po loňském poklesu by se tržby za prodeje motorových vozidel mohly letos stabilizovat anebo dokonce mírně oživit. Výrazný růst bych ovšem v tomto segmentu nečekal, neboť vývoj tržeb zde stále porovnáváme s velmi silnou základnou, kterou tvoří prodeje z předchozích let.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice