Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská a podnikatelská důvěra v ČR za únor 2019


27.02.2019

Tuzemský průmysl jde proti evropskému trendu, neboť za únor hlásí mírné zlepšení důvěry. Celkově se důvěra v tuzemské ekonomice mírně zvýšila, čemuž napomohla podnikatelská důvěra – především služby, a také průmysl. Na nejnižší úroveň od července 20017 naopak klesla důvěra spotřebitelů, kde se projevuje růst obav ze zhoršení celkové ekonomické situace.

Průzkum ČSÚ hlásí, že se v únoru důvěra v tuzemskou ekonomiku mírně zlepšila. Tahounem tohoto vývoje byla nálada ve službách a překvapivě také v průmyslu. Zlepšení nálady v tuzemském průmyslu představuje jakýsi protiproud vůči zprávám, jež přicházejí z průmyslu v eurozóně a zejména pak z Německa. Jde o první zlepšení nálady v tuzemském průmyslu po poklesu vykázaném v každém z předchozích třech měsíců.

Tuzemští průmysloví výrobci v únoru mimo jiné mírně zlepšili hodnocení zahraniční poptávky a zlepšila se očekávání ohledně vývoje ekonomické situace pro příštích šest měsíců. V případě služeb se nálada zlepšila po předchozích dvou poklesech. Tento sektor samozřejmě profituje z nadále solidní domácí poptávky, do dalších měsíců ale bude důležité, jak se bude situace vyvíjet i v dalších sektorech ekonomiky včetně průmyslu.

Pro samotný průmysl bude klíčové, zda se dokáže stabilizovat či dokonce oživit růst průmyslové aktivity v eurozóně anebo zda pokračující zpomalení, jež průzkumy naznačují pro první dva měsíce letošního roku, přetrvá i do dalších čtvrtletí. Česká ekonomika jako celek nicméně profituje ze silné domácí poptávky, jež je tažena jak spotřebou domácností, tak investičními výdaji a tato situace by měla trvat i v dalších měsících.

Únorový pokles spotřebitelské důvěry bych nevnímal dramaticky.

Nálada spotřebitelů je dle všeho poznamenána pesimistickými úvahami, jež se objevují ohledně stavu globální ekonomiky a souvisejícími riziky pro domácí ekonomiku. I nadále ale platí, že velmi nízká nezaměstnanost a velmi solidní růst mezd budou hrát do karet ochotě a schopnosti domácností dále zvyšovat svou spotřebu. Spotřeba domácností bude i letos jedním z klíčových tahounů růstu české ekonomiky jako celku.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice