Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Český peněžní trh nabízí opět investiční příležitost


13.02.2019

Uplynulých několik let konzervativním investorům příliš nepřálo. Základní úroková sazba ČNB se pohybovala na technické nule a nákup nástrojů peněžního trhu nebo státních dluhopisů přinášel svým držitelům často dokonce záporné výnosy. Není se co divit, že se většina investorů s touto situací nemínila smířit a vyhledávala nástroje jako tzv. vysoce úročené dluhopisy, akcie nebo alternativní investice jako např. nemovitosti, ve snaze z úrokové pasti uniknout a uspokojit své výnosové nároky. Zákonitě tak zvyšovali rizikovost svých portfolií, často bez toho, aby si to vůbec uvědomili a uvážili.

Tato sázka na riziko se vesměs vyplatila a do roku 2017 nesla svoje ovoce v podobě solidních výnosů. Loni se však situace obrátila a kromě nemovitostí a některých alternativních investic, které na skončení konjunkturální fáze hospodářského cyklu reagují později než finanční trhy, drtivá většina aktiv skončila v hlubokých mínusech.

Netřeba však zoufat, pro bezpečí vyhledávající investory či střádaly se otvírá opět prostor v podobě aktuálního postupného růstu úrokových sazeb. ČNB je po dlouhých pěti letech v průběhu roků 2017 a 2018 sedmkrát po sobě zvýšila. V bankách to zatím není vidět, nemají totiž zapotřebí se vyššími úroky podbízet novým vkladatelům, protože jejich bilance kypí likviditou. Kde se ale prostor vytvořil, je právě peněžní trh. Jednou z nejjednodušších možností jsou 14denní úložky u ČNB, kryté jistinou v podobě poukázek ČNB. Využít této možnosti je pro drobné investory díky vysokým požadovaným objemům v podstatě nemožné. Naštěstí jsou tu ale investiční fondy, které prostředky menších hráčů sdruží a dokážou na peněžním trhu aktivně působit. Majitelé podílových listů nebo investičních akcií těchto fondů tak mají možnost získat výnos, který po očištění nákladů spojených s fondy, kopíruje právě 14denní REPO sazbu ČNB. Ta aktuálně činí 1,75 %. p.a. Zmíněné náklady se pohybují v řádu nižších desetin procenta ročně, na investory tak stále zbude výnos, o jakém se jim na bankovních vkladech ani nesní.

Jedním z takových fondů peněžního trhu je Conseq depozitní plus, jehož investičním cílem je právě replikace základní referenční sazby ČNB. Při aktuálním nastavení tak po odečtení nákladů může majitel podílových listů očekávat výnos okolo 1,3 % p.a. Peníze má přitom kdykoli k dispozici za tři dny po každém obchodním dnu, kterým je každé liché úterý. Může si být tedy jist, že když své peníze bude potřebovat, získá je nejdéle za 14 dnů. Fond tak může být efektivní alternativou krátkodobým termínovým vkladům v bankách, avšak s mnohem vyšším výnosem. Využijí jej tedy nejen extrémně konzervativní investoři, ale i Ti, kteří čekají na dlouhodobou investiční příležitost a své peníze potřebují mezi tím jen někam zaparkovat. Conseq depozitní plus je fondem kvalifikovaných investorů, minimální investice je tedy dle platné regulace v kombinaci s ostatními fondy kvalifikovaných investorů rodiny Conseq 1 mil. Kč.

V letošním roce očekáváme alespoň jedno další čtvrtprocentní zvýšení úroků ČNB, je tedy velmi pravděpodobné, že atraktivita investic na peněžním trhu dále poroste. 

 

Autor: Lukáš Vácha, obchodní ředitel pro privátní a institucionální klientelu a člen představenstva Conseq Investment Management, a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice