Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Rozhodnutí bankovní rady ČNB ze dne 7. února 2019


08.02.2019

Bankovní rada ČNB ponechala na svém prvním letošním zasedání úrokové sazby beze změny, v souladu s tržním očekáváním. Pro stabilitu sazeb se tak ČNB rozhodla již na druhém zasedání v řadě a nová prognóza dle všeho potvrdí, že případné zvyšování úroků bude v letošním roce velmi pozvolné.

Dnešní rozhodnutí ČNB ponechat úrokové sazby beze změny není překvapivé: z komentářů členů bankovní rady bylo zřejmé, že vzhledem k nejistotám ohledně vývoje vnějšího hospodářského prostředí je namístě opatrnost. Ačkoliv v uplynulých týdnech představitelé ČNB zmiňovali možnost dalšího růstu úroků v letošním roce, tak žádný z členů bankovní rady ve svých komentářích nedeklaroval jasnou podporu pro takový krok již nyní v únoru.

Osobně mám pro dnešní rozhodnutí bankovní rady plné pochopení: jak slabší hospodářský růst v eurozóně a jeho implikace pro středoevropský region, tak nižší celková inflace v české ekonomice hovoří proti spěchu při zvyšování úroků ČNB. Navíc je třeba mít na paměti, že v roce 2018 ČNB zvýšila své sazby celkem pětkrát, a že dopad loňského zvyšování úroků se v české ekonomice naplno projeví až v průběhu letošního roku.

V situaci slabšího růstu na našich hlavních exportních trzích navíc ani není žádoucí nějaké rychle posilování koruny a ČNB tak nastavení svých úroků nemusí nijak mechanicky vázat na skutečnost, že kurz české měny v uplynulých týdnech a měsících opět zaostal za její prognózou.

Listopadová prognóza ČNB vykreslovala pro letošní rok nejvýše jedno zvýšení úrokových sazeb a nová prognóza zřejmě nebude pro letošek avizovat potřebu výraznějšího zpřísnění měnové politiky. Pro rok 2019 očekávám jedno zvýšení úrokových sazeb ČNB, kdy a zda vůbec k takovému kroku dojde ale bude záviset nejen na vývoji tuzemské inflace, ale také na vývoji ve světové ekonomice a na krocích centrálních bank v eurozóně a USA.

Rozhodnutí bankovní rady již známe, velmi zajímavé ale bude také vyznění dnešní odpolední tiskové konference ČNB. Dozvíme se jednak, jaké bylo skóre dnešního hlasování bankovní rady, především ale bude prezentována nová čtvrtletní prognóza ČNB. Z pohledu měnové politiky bude nová prognóza reflektovat skutečnost, že od předchozí prognózy prezentované počátkem listopadu se snížil výhled hospodářského růstu v eurozóně a růstu sazeb EURIBOR, celková inflace v české ekonomice a růst HDP vyšly pod prognózou ČNB, na druhou stranu ale více vzrostla jádrová inflace a koruna je slabší, než co centrální banka předpokládala.

Osobně pro letošní rok čekám jedno zvýšení sazeb ČNB, úroveň repo sazby by tedy koncem roku měla činit 2,00 %. Načasování takového kroku bude ale záviset nejen na vývoji tuzemské inflace (celková inflace zřejmě v lednu vzrostla pod vývojem cen energií nad dvouprocentní cíl), ale také na vnějším prostředí a zde by ČNB zřejmě uvítala zlepšení zpráv, co se týče hospodářského vývoje a výhledu v eurozóně.

Nejbližší vážná debata o možnosti zvýšení úroků se odehraje zřejmě až v květnu, kdy bude mít ČNB opět novou prognózu vývoje ekonomiky. Vzhledem ke stávajícím nejistotám, jež dominují především vnějšímu hospodářskému prostředí, není ale scénář zvýšení sazeb v průběhu jara a potažmo na květnovém zasedání bankovní rady ČNB vůbec jistý.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice