Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Měnově-politické rozhodnutí ECB a tisková konference


25.01.2019

ECB na svém prvním letošním zasedání neoznámila žádné nové kroky, co se nastavení měnově-politických nástrojů týče. Pod tíhou slabších dat z ekonomiky eurozóny a přetrvávajících globálních nejistot ale ECB posunula hodnocení rizik výhledu hospodářského růstu z vyrovnaného na negativní.

Prezident ECB Draghi konstatoval, že o nastavení měnové politiky dnes Rada guvernérů nejednala, nicméně je zřejmé, že toto bude předmětem diskuse na zasedání počátkem března, kdy ECB zveřejní i čerstvou čtvrtletní prognózu vývoje ekonomiky.

ECB konstatuje, že je zde i nadále potřeba udržovat v ekonomice eurozóny uvolněné měnové podmínky.

V průběhu tiskové konference bylo akcentováno přetrvávání řady rizik, jež mají vliv jak na globální ekonomiku, tak na členské ekonomiky eurozóny. Je velmi pravděpodobné, že ECB v březnu sníží výhled růstu ekonomiky eurozóny pro letošní rok: poslední prognóza, zveřejněná loni v prosinci, odhadovala růst HDP eurozóny pro rok 2019 na úrovni 1,7 %.

V tomto kontextu ECB velmi pravděpodobné začne se zvyšováním svých úroků později než koncem letošního léta a je otázkou, zda k růstu sazeb ECB letos (zřejmě v prosinci) vůbec dojde anebo zda ECB tento krok odloží až na rok 2020.

Z pohledu středoevropského regionu je podstatné, že ECB ve své rétorice začíná výrazněji reflektovat zpomalení hospodářského růstu, což ji povede k ještě větší opatrnosti při úvahách o zpřísňování své měnové politiky.

Jestliže je z komentářů členů bankovní rady ČNB patrné, že česká centrální banka pečlivě zvažuje argumenty pro a proti v otázce dalšího zvyšování úroků, tak zprávy z ekonomiky eurozóny a i dnešní komentáře ECB naznačují, že vnější podmínky nebudou tlačit ČNB ke spěchu při dalším zpřísňování její politiky.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice