Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Zpřesněné údaje vývoje HDP ČR ve 3Q 2018


14.01.2019

Zpřesněný údaj potvrzuje, že ve třetím čtvrtletí loňského roku rostl HDP mezičtvrtletně o 0,6 % a meziročně o 2,4 %. Očekávám, že za celý rok 2018 vykáže česká ekonomika růst HDP 2,8 %, což bude znamenat výrazné zpomalení v porovnání s růstem na úrovni 4,5 %, vykázaným v roce 2017.

Příčinou zpomalení růstu české ekonomiky v loňském roce byla jednak vysoká srovnávací základna představovaná rokem 2017: další zrychlení růstu bylo v takové situaci velmi obtížné. Dále se projevuje skutečnost, že česká ekonomika operuje nad svým potenciálem, což vede k nedostatku výrobních kapacit včetně pracovní síly.

V neposlední řadě se pak na výkonu české ekonomiky projevil také slabší hospodářský růst v eurozóně, jež je naším hlavním obchodním partnerem. Růst vývozů z české ekonomiky v loňském roce zpomalil.

V této situaci se snižuje míra zisku nefinančních podniků a naopak akceleruje růst mzdových nákladů. Nižší ziskovost podniků bude působit jako faktor, jenž bude působit proti dalšímu zrychlování růstu mezd.

Míra zisku nefinančních podniků ve třetím čtvrtletí klesla na své mnohaleté minimum, i tak ale ziskovost tuzemských podniků zůstává v rámci Evropské unie nadprůměrná. Konkrétně, míra ziskovosti tuzemských nefinančních podniků činila 46,8 %, přičemž v Evropské unii se tento ukazatel dlouhodobě pohybuje okolo 40 %.

Ve třetím čtvrtletí se zároveň mírně snížila míra investic podniků, i tak ale byla na druhé nejvyšší úrovni od konce roku 2016. Na straně domácností došlo k mírnému poklesu míry úspor, což spolu s mírným zrychlení růstu průměrného příjmu indikuje, že na straně domácností trvá schopnost i chuť utrácet. Spotřeba domácností tak zůstává klíčovým tahounem růstu české ekonomiky jako celku.

Mělo by tak tomu být i v letošním roce, kdy čekáme růst HDP na úrovni 2,7 % a tahounem růstu české ekonomiky by měla být právě spotřeba domácností a také investiční výdaje (hrubá tvorba fixního kapitálu) coby další důležitá součást domácí poptávky.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice