Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Investiční dvacetiletka 1998-2018: Akcie výrazně porazily dluhopisy. Ale…


22.12.2018

Rok 2018 se pomalu chýlí ke konci a tím i další dvacetiletá investiční perioda, započatá na konci roku 1998. Dvacetileté periody obvykle používáme k hodnocení dlouhodobé výkonnosti hlavních tříd investičních aktiv, akcií a dluhopisů. Můžeme říci, že aktuální dvacetiletka plně dopadla v souladu vývojem globálních finančních trhů za velice dlouhé historické období:

  1. Výkonnost akcií (150 %) výrazně překonala výkonnost dluhopisů (110 %).
  2. Volatilita (krátkodobé riziko) akcií (19 %) byla násobně vyšší než volatilita dluhopisů (6 %).
  3. V průběhu dvacetileté periody byla dvě poměrně dlouhá období, kdy akcie v kumulativní výkonnosti za dluhopisy ztrácely.
  4. V průběhu dvacetileté periody byla dvě období, kdy byla kumulativní výkonost akcií v mínusu. Opět se tak ukázalo, že s krátkodobými a přechodnými ztrátami se musí investoři smířit.

Zdroj: Bloomberg

V aktuální dvacetiletce se vyvíjela výkonnost dluhopisů relativně standardně. První tři roky byla lehce v záporu a poté se od roku 2002 vydala na dlouhou cestu vzhůru. Bylo to dáno klesajícími úrokovými sazbami klíčových centrálních bank po splasknutí technologické bubliny v roce 2000. Kumulativní výkonnost dosáhla téměř maxima za celou dvacetiletku v roce 2012 na úrovni 107 %. V tomto období, a v několika letech předcházejících, se dostaly úrokové sazby klíčových centrálních bank na historická minima jako důsledek monetární simulace po vypuknutí globální finanční krize. K tomu musíme samozřejmě také připočítat program kvantitativního uvolňování amerického Fedu. Od roku 2012 dluhopisová výkonnosti kolísala mezi lehkým plusem a lehkým mínusem. K dnešnímu dni činí celková kumulovaná výkonnost 110 %, tudíž za 6 let od roku 2012 se globální dluhopisy zhodnotily pouze o 3 %.

U akcií byl vývoj, tradičně, o poznání bouřlivější. Splasknutí technologické bubliny v roce 2000 znamenalo zápornou kumulovanou výkonnost až do roku 2003. Pak následovaly velice silné 4 roky do roku 2007, světová ekonomika tehdy vykazovala rekordní růst a nízkou a stabilní inflaci, nicméně v roce 2008 udeřila globální finanční krize. V roce 2008 tak zaznamenaly globální akciové trhy rekordní ztrátu 44 %. Dále platí, že rok 2008 je desátým rokem aktuální dvacetiletky a v tomto okamžiku byla kumulativní výkonnost akcií (-2 %) daleko slabší než u dluhopisů (+ 66%). Opět se tak ukázalo, že se investoři s krátkodobými a přechodnými ztrátami musí smířit. Od roku 2009 pak akcie velice silně rostly, když se aktuálně, či spíše do konce roku 2017, jedná o nejdelší býčí akciový trh v historii, spolu s 90. lety minulého století. Přitom platí, že výkonnost akcií a dluhopisů se vyrovnala v roce 2014 na úrovni kolem 105 %. Vzhledem k tomu, že dluhopisy od roku 2012 spíše stagnovaly a akcie dále silně rostly, ve výsledku za celou dvacetiletku akcie dluhopisy porazily velice výrazným rozdílem 40 %. Investoři tak byli za celou dvacetiletou periodu po zásluze za vyšší krátkodobou volatilitu, tedy vyšší riziko, odměněni vyšším výnosem.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice