Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za říjen 2018


07.12.2018

Maloobchodní tržby hlásí po delší době pozitivní překvapení, když v říjnu jejich meziroční růst překonal očekávání. Určité zlepšení v porovnání s výsledky za třetí čtvrtletí se ale čekalo. Růst mezd a celková příjmová situace domácností hovoří pro silný finiš maloobchodních tržeb v závěru letošního roku. Sezóna vánočních nákupů by měla být z pohledu prodejců velmi silná i v letošním roce.

Tahounem růstu maloobchodních tržeb jsou aktuálně prodeje nepotravinářského zboží: raketově rostou tržby prodejcům počítačového a komunikačního zařízení, silný růst prodejů je ale patrný i u řady dalších skupin výrobků. Vedle počítačů a telefonů se dobře prodávají výrobky spojené se sportem a rekreací, dále také výrobky pro domácnost, přičemž ve všem případech byl meziroční růst v procentním vyjádření dvouciferný. Z hlediska formy prodejů pak velmi silně rostou tržby přes internet a zásilkové služby, což je obrázek, jenž dle všeho bude přetrvávat až do vánočních svátků i následných výprodejů.

V říjnu pokračoval pokles prodejů motorových vozidel, ačkoliv v porovnání se zářijovými výsledky nebyl meziroční propad prodejů až tak výrazný. Nicméně, zavedení nových emisních norem, k němuž došlo letos v září, bude mít na výrobu a prodeje automobilů negativní vliv zřejmě i ve zbytku letošního roku.

Stále platí konstatování, že situace na trhu práce hovoří pro i nadále solidní růst spotřeby domácností coby jednoho z klíčových tahounů růstu české ekonomiky jako celku. Na straně domácností ale může pokračovat růst míry úspor, k němuž po delší době došlo v letošním 2. čtvrtletí. Růst míry úspor by byl ve výhledu do roku 2019 brzdou, stojící v cestě výrazně silnému růstu maloobchodních tržeb a celkové spotřeby domácností v české ekonomice.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice