Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská a podnikatelská důvěra v ČR za listopad 2018


26.11.2018

Listopadový průzkum důvěry v tuzemskou ekonomiku přináší smíšené signály: celková důvěra vzrostla, zároveň ale prudce klesla spotřebitelská důvěra a nižší je též důvěra v průmyslu. V případě průmyslu očekávám, že zpomalující růst průmyslové aktivity v eurozóně včetně Německa se bude na důvěře tuzemských výrobců negativně podepisovat i v dalších měsících. V případě spotřebitelské důvěry představuje listopad zřejmě jednorázový výkyv, neboť nálada spotřebitelů v české ekonomice klesla velmi prudce a je nejnižší od loňského července.

V případě průmyslu klesla důvěra zpět na úroveň, kde se nacházela v září a v srpnu. Průzkum v průmyslu hlásí za několik posledních měsíců slabší hodnocení nových objednávek, což se projevuje v nižších očekáváních výrobní činnosti pro další měsíce. Pokles důvěry v průmyslu odpovídá zprávám, jež přicházejí z průmyslu eurozóny včetně Německa a dle mého názoru se nálada v tuzemském průmyslu může v dalších měsících dále zhoršovat.

Celková podnikatelská důvěra ovšem díky službám a stavebnictví v listopadu vzrostla a je dokonce nejvyšší od července 2008. Další zlepšování celkové podnikatelské důvěry v tuzemské ekonomice je pro mě obtížně představitelné vzhledem ke slabšímu růstu v eurozóně, listopad nicméně ukazuje, že pozitivní překvapení nelze vyloučit. Nicméně, myslím si, že podnikatelská důvěra za letošní listopad bude představovat mnohaleté maximum i z pohledu dalších měsíců.

Spotřebitelská důvěra meziměsíčně výrazně klesla, a to v důsledku obav ze zhoršení celkové ekonomické situace. Je otázkou, nakolik na uvažování spotřebitelů dolehla slabší čísla o výkonu české ekonomiky za letošní třetí čtvrtletí, listopadový pokles důvěry ale v případě spotřebitelů vnímám jako přehnaný výkyv.. Silný růst mezd a celková situace na trhu práce by měly na důvěru spotřebitelů působit i nadále pozitivně a do dalších měsíců bych čekal určité oživení spotřebitelské důvěry.

Pro další měsíce i nadále očekávám nástup tendence k pozvolnému snižování celkové důvěry v tuzemskou ekonomiku, a to skrze slabší důvěru mezi podnikateli, zejména v průmyslu. Na vyšší úrovně se naopak může vrátit důvěra mezi spotřebiteli, které hraje do karet situace na tuzemském trhu práce.

Česká ekonomika má za sebou dlouhé období růstu, tempo tohoto růstu se ale v průběhu letošního roku začalo zpomalovat. Spolu s nejistotami vyvěrajícími z vnějšího prostředí to dle mého názoru v dalších měsících povede k postupnému snižování celkové důvěry v českou ekonomiku.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice