Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Předběžný odhad HDP ČR za 3Q 2018


23.11.2018

Růst české ekonomiky v letošním třetím čtvrtletí dále zpomalil a je nejslabší od druhé poloviny roku 2016. Předběžný údaj o HDP je slabší, než co pro letošní třetí čtvrtletí čekala ČNB a vývoj HDP nebude příznivou zprávou pro korunu.

Na růstu HDP České republiky se podepsal slabší růst v eurozóně včetně slabého výkonu německé ekonomiky. Za slabším růstem HDP je ale asi též skutečnost, že česká ekonomika již delší dobu operuje na hranici svých možností a další zrychlování růstu je velmi obtížné. Meziroční růst HDP na úrovni 2,3 % je nejslabší od 4. čtvrtletí roku 2016, mezičtvrtletní růst 0,4 % je pak nejslabší dokonce od 3. čtvrtletí 2016. Za celý rok 2018 směřuje růst HDP do oblasti 2,7 či 2,8 %, což by znamenalo výrazné zpomalení v porovnání s růstem 4,5 %, jenž česká ekonomika vykázala v roce 2017.

Samotná ČNB očekávala, že meziroční růst HDP ve třetím čtvrtletí zrychlí z 2,4 na 2,7 %. Slabší růst HDP z pohledu ČNB může znamenat, že zpřísňování měnových podmínek v české ekonomice může být pozvolnější, než co se dosud předpokládalo. Jinými slovy, centrální banka může být méně citlivá na skutečnost, že kurz koruny zaostává za její prognózou. Růst úroků ČNB tam může být v roce 2019 velmi pozvolný navzdory tomu, že se koruně zatím nedaří posílit.

Pro ČNB, ale i pro vývoj koruny a pro finanční trh obecně budou důležité detailní údaje o struktuře HDP za letošní třetí čtvrtletí, jež vyjdou na konci listopadu.

Pravděpodobně potvrdí, že na straně výdajů došlo ve třetím čtvrtletí ke zpomalení růstu exportů, což je adekvátní situaci, kdy ekonomika Německa vykázala mezičtvrtletní pokles HDP. Ze struktury HDP bude zřejmě patrný také slabší příspěvek zpracovatelského průmyslu, v čemž se projevuje i dopad nových emisních norem na evropské automobilky. Faktory, jež momentálně působí na automobilový průmysl, by měly mít dočasný charakter: zřejmě budou negativně působit i v závěru letošního roku, tento vliv by ale měl v roce 2019 vymizet.

Každopádně: předběžný údaj o HDP za třetí čtvrtletí zaostal za očekáváním centrální banky i finančního trhu a povede k dalšímu přepsání výhledu letošního HDP směrem ke slabšímu růstu. Jako takový je údaj o HDP nepříznivou zprávou pro korunu a na finančním trhu zároveň povede k debatě o potřebné míře zpřísňování měnových podmínek v české ekonomice.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice