Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Globální akcie by měly na konci roku posilovat


14.11.2018

Globálním akciovým trhům se zatím letos příliš nedaří. Nejširší globální index MSCI All Country World je přibližně v 5% mínusu a rozvíjející se trhy od začátku roku ztrácí dokonce téměř 20 %. Mezi klíčové důvody akciových poklesů patří zpomalující dynamika růstu světové ekonomiky, obchodní války mezi USA a Čínou, zpomalující růst čínské ekonomiky, která přispívá k růstu světového HDP bezprecedentní jednou třetinou, dále měnové krize v Argentině a Turecku, obavy z neřízeného Brexitu a nejistota ohledně italského rozpočtu a obrovské zadluženosti.

Co od globálních akcií očekávat do konce roku, s jakou výkonnosti můžeme v listopadu a prosinci počítat? Pokud se podíváme na historické statistiky od roku 1988, průměrná měsíční výkonnost se pohybuje kolem 0,5 %. Průměrná výkonnost v listopadu se pohybuje na úrovni 0,7 % a v prosinci, druhém nejsilnějším měsíci po dubnu, na úrovni 2,0 %.

Zdroj: Bloomberg

Celkově tak platí, že konec roku je obvykle na globálních akciích velice příznivý, když čtvrté čtvrtletí bývá nejsilnější období v roce. Pokud se bude historie opakovat a na globálních finančních trzích nedojde k zásadnějšímu zvýšení rizikové averze, letošní listopad a prosinec budou pravděpodobně solidně plusové měsíce s tím, že za celý letošní rok se bude výkonnost globálních akcií pohyboval okolo nuly.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Managemet

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice