Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za červenec 2018


15.08.2018

Míra nezaměstnanosti v červenci vzrostla z 2,9 na 3,1 %. Je to nepatrně vyšší úroveň, než co čekal trh, nárůst míry nezaměstnanosti ovšem není překvapivý. Nárůst míry nezaměstnanosti je pro červenec příznačný každý rok, souvisí s příchodem absolventů na trh práce, i když letos nebyl vliv tohoto faktorů zatím nijak výrazný. Na vyšší nezaměstnanost měla v červenci vliv také evidence části zaměstnanců ve školství, což opět souvisí s příchodem prázdnin, a firmy jsou s příchodem podnikových dovolených počátkem léta méně aktivní, co se přijímaní nových zaměstnanců týká.

Míra nezaměstnanosti pokračuje v meziročním poklesu, nicméně červencový pokles o 1 procentní bod byl nepatrně mírnější než v předchozích měsících. Zároveň roste počet volných pracovních míst a i v červenci se alespoň mírně dále rozevřely nůžky mezi počtem volných pracovních míst a počtem uchazečů o zaměstnání. V červenci tento převis činil více než 78 400, v červnu činil rozdíl mezi počtem volných pracovních míst a uchazeči o zaměstnání o něco více než 77 700.

Za celý letošní rok klesne průměrná míra nezaměstnanosti pod úroveň 3,5 %, když v roce 2017 činil celoroční průměr 4,2 %. S nadsázkou lze říci, že tuzemský trh práce se přehřívá obdobně jako celá naše země v tomto parném létě. Míra nezaměstnanosti v české ekonomice zůstává nejnižší v celé EU a z pohledu zaměstnavatelů trvá hlad po pracovní síle.

Celá tato situace ústí nejen do tlaku směrem k rychlejšímu růstu cen a platů, a také k růstu produktivity. Nedostatek pracovníků je zároveň brzdou pro další expanzi výroby nejen pro jednotlivé podniky, ale mnohdy i pro celá odvětví. Vývoj na tuzemském trhu práce je tak jednou z čelních položek na seznamu faktorů, jež vedou k potřebě zpřísňování měnových podmínek v české ekonomice a tedy k růstu úrokových sazeb ČNB.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice