Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za duben 2018


08.06.2018

Data o dubnovém výkonu tuzemského průmyslu nijak neoslnila a výsledek bohužel nelze svést jen na odstávky v některých odvětvích. Meziroční růst výroby ve zpracovatelském průmyslu (9,0 %) byl sám o sobě slušný, růst tržeb ve zpracovatelském průmyslu (5,2 %) ale již tak silný nebyl.

Zklamáním je pak vývoj nových průmyslových objednávek, jež meziročně vykázaly jen nepatrný růst, když zakázky ze zahraničí dokonce poklesly. Je otázkou, nakolik se projevuje slabší růst průmyslové aktivity v eurozóně či nakolik má vliv předchozí posílení koruny, tuzemská průmyslová výroba nicméně letos směřuje ke zpomalení růstu. Loni vykázala tuzemská průmyslová výroba růst 6,5 %, pro letošní rok očekávám zpomalení celoročního růstu české průmyslové výroby do oblasti mírně nad 4 %.

Jakkoliv může dubnový meziroční růst průmyslové výroby (5,5 %) na první pohled působit solidně, tak je třeba si uvědomit, že letošní duben měl o dva pracovní dny více než stejný měsíc loňského roku. Po očištění o vliv počtu pracovní dní průmyslová výroba meziročně klesla o 0,2 %. Statistický úřad upozorňuje, že na celkový výsledek měly negativní vliv odstávky v energetice a rafinérském průmyslu, což je důležitý faktor.

Pravda je, že růst výroby zpracovatelském průmyslu (meziročně o 9,0 %) je sám o sobě solidní výsledek a jistě nejde o zklamání. Zklamáním ale je pomalý růst nových objednávek, jež v dubnu meziročně takřka stagnovaly (růst 0,6 %) a nové zakázky ze zahraničí dokonce mírně klesly.

Velmi negativní vývoj je v případě nových objednávek u výroby motorových vozidel, především v případě zakázek ze zahraničí. Je otázkou, nakolik se zde projevuje předchozí posílení koruny a nakolik hraje vliv obecně slabší růst průmyslové aktivity v eurozóně.

Za připomenutí stojí, že například německé průmyslové objednávky v letošním prvním čtvrtletí klesly. Vývoj průmyslových objednávek naznačuje, že růst tuzemské průmyslové výroby letos směřuje ke zpomalení. Za celý letošní rok odhaduji růst průmyslové výroby zhruba na úrovni 4 %, možná mírně nad touto úrovní, zatímco celoroční růst v roce 2017 činil 6,5 %.

Data z průmyslu zároveň podporují předpoklad, že růst české ekonomiky jako celku (HDP) letos poměrně viditelně zpomalí poté, co byl v roce 2017 vykázán nečekaně silný růst. Osobně očekávám zpomalení růstu HDP do oblasti 3,2 % z loňského růstu, jenž činil 4,6 %.

Česká měna v těchto dnech reaguje zejména na komentáře ze strany ČNB a data z průmyslu tak na kurz koruny asi nebudou mít žádný zásadní dopad. Přesto, data z průmyslu sama o sobě naznačují, že tempo růstu výroby letos zpomalí a tyto zprávy tak nejsou pro korunu nijak zvlášť povzbudivé.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice