Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za duben 2018


11.05.2018

Míra nezaměstnanosti v dubnu klesla z 3,5 % na úroveň 3,2 %, v souladu s očekáváním finančních trhů. Nezaměstnanost je tak nejnižší od srpna roku 1997. Počet volných pracovních míst zároveň opět vzrostl na nový rekord a volných pracovních míst je tak v ekonomice více, než evidovaných uchazečů o práci.

Meziročně se míra nezaměstnanosti snížila o 1,2 procentního bodu, tedy o něco méně než v předchozích měsících: zde začíná být patrné, že nezaměstnanost nemůže klesat donekonečna. Nicméně, pokles nezaměstnanosti zatím stále pokračuje, což je dáno jak růstem české ekonomiky a s ním souvisejícím využitím produkčních kapacit, tak sezónními faktory, jež počátkem jara tlačí nezaměstnanost dolů. Česká ekonomika stále solidně roste a trh práce reaguje na hospodářský růst s určitým zpožděním, což znamená, že míra nezaměstnanosti by měla ještě dále klesat.

Data z tuzemského trhu práce přinášejí již dlouhou dobu v zásadě neměnný obrázek: růst české ekonomiky vede k růstu využití výrobních kapacit a tedy i k poptávce zaměstnavatelů po pracovní síle. Nezaměstnanost tak klesá, hlad zaměstnavatelů po pracovní síle ale přetrvává, což vede ke zrychlování tempa růstu mezd. Nedostatek potřebné pracovní síly je zároveň brzdou, jež brání rychlejšímu růstu ekonomiky: v tomto ohledu již delší dobu hovoříme o rostoucí nerovnováze na tuzemském trhu práce a ani tento obrázek se letos nijak nezmění. Jestliže průměrná míra nezaměstnanosti za celý rok 2017 činila 4,2 %, což byla nejnižší úroveň od roku 2008, tak letošní celoroční průměr spadne zřejmě pod úroveň 3,5 %. Pokles nezaměstnanosti je tažen obecně tím, jak v české ekonomice přetrvává vysoká poptávka zaměstnavatelů po pracovní síle. Pozitivním jevem je v tomto ohledu pokles počtu nezaměstnaných i v segmentu dlouhodobě evidovaných uchazečů o práci.

S příchodem jara navíc příznivě působí sezónní faktory, což se projevuje ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví anebo například v gastronomii a cestovním ruchu. Jinými slovy: v případě letošního dubna se sešlo hned několik faktorů, jež nezaměstnanost v české ekonomice srazily na nové dlouhodobé minimum.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice