Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců PPI v ČR za únor 2018


17.03.2018

Únor byl ve znamení meziročního poklesu cen průmyslových výrobců: jde o první meziroční pokles od prosince roku 2016. Zároveň se výrazně zpomalil růst výrobních cen v zemědělství. Vývoj cen v průmyslu byl výrazně ovlivněn cenami v potravinářském průmyslu a též cenami komodit jako jsou ropa a kovy. Patrná je ale trvající absence inflačních tlaků i v řadě dalších odvětví zpracovatelského průmyslu (počítače a elektronika, elektrická zařízení, stroje a zařízení), kde se zřejmě projevuje předchozí posílení koruny.

Vývoj cen výrobců podporuje myšlenku, že ČNB nebude v dohledné době spěchat se zvyšováním svých úroků, nicméně pro druhé pololetí dle mého názoru zůstává růst sazeb i nadále ve hře.

ČNB očekávala pro letošní první čtvrtletí meziroční růst cen průmyslových výrobců v rozmezí 0,6 až 0,7 %, data za první dva měsíce ale naznačují, že skutečný růst za první tři měsíce bude výrazně nižší. Zároveň ale i nadále zůstává v platnosti předpoklad, že v dalších čtvrtletích letošního roku se ceny průmyslových výrobců vydají nahoru.

Trajektorie meziročního vývoje cen průmyslových výrobců by se mohla zlomit již v březnu, a to pod vlivem vývoje cen ropy. Ve směru růstu cen výrobců bude působit také růst mzdových nákladů v kombinaci se silnou poptávkou po výrobcích příslušných firem. V situaci, kdy rostou mzdové náklady i poptávka, mají firmy nejenom potřebu, ale i možnost promítnout vyšší náklady do cen svých výrobků. V neposlední řadě je dobré připomenout i to, že koruna poslední měsíc a půl přestala posilovat, respektive oslabila do oblasti 25,40 za euro, kde se s mírnými výkyvy již několik týdnů drží.

Nižší, než se čekalo, je i růst výrobních cen v zemědělství. ČNB pro první čtvrtletí čekala meziroční růst těchto cen na úrovni 7 %, průměr za první dva měsíce se ale nachází mírně nad 5 %, v samotném únoru meziroční cenový růst činil 3,2 %. Celkově vývoj cen výrobců je pro ČNB argumentem, aby nespěchala s dalším zvýšením svých úroků.

Nicméně, situace v domácí ekonomice volá po zpřísnění měnových podmínek, což je patrné na trhu práce, zejména na rychlém růstu mezd a s ním spojeném růstu poptávky v české ekonomice. Navíc, koruna dle všeho bude zaostávat za posilováním, s nímž ve své únorové prognóze ČNB počítala.

I nadále tak pro letošní rok očekávám ještě jedno zvýšení sazeb ČNB, a to nejspíše na srpnovém zasedání, kdy by repo sazba mohla být zvýšena o čtvrt procentního bodu, na úroveň 1,00 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice