Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za leden 2018


10.02.2018

Míra nezaměstnanosti v lednu nepatrně vzrostla, úroveň 3,9 % je ale zcela v souladu s očekáváním a jedná se o nejnižší lednovou úroveň míry nezaměstnanosti od roku 1998. Meziročně se míra nezaměstnanosti snížila opět o 1,4 procentního bodu, obdobně jako v několika předchozích měsících. Zároveň se dále zvýšil počet volných pracovních míst, na nový rekord.

Bez nadsázky lze říci, že takřka každý nový údaj z tuzemského trhu práce hlásí mnohaleté minimum na straně nezaměstnanosti a nový rekord ohledně počtu volných pracovních míst. Jakkoliv jde o dobré zprávy pro zaměstnance a obecně pro každého, kdo hledá práci anebo ji třeba chce změnit, tak je třeba si uvědomit, že v případě tuzemského trhu práce již delší dobu hovoříme o narůstající nerovnováze.

Česká ekonomika je rozpumpovaná a na trhu chybí potřebná pracovní síla. Tato situace jednak tlačí směrem k rychlejšímu růstu mezd, pro řadu podniků i odvětví to ale zároveň znamená bariéru pro výraznější expanzi jejich výroby.

Jinými slovy: zprávy z tuzemského trhu práce je potřeba vnímat z více úhlů, neboť z pohledu ekonomiky nejde jen o pozitiva. Vývoj na trhu práce je jedním z klíčových důvodů, proč ČNB postupně šlape na brzdu a snaží se skrze zpřísňování měnových podmínek ekonomiku zchladit a tím ztlumit cenové tlaky a další nerovnováhy, jež jsou již delší dobu patrné.

Česká republika si v rámci EU drží pozici ekonomiky s nejnižší mírou nezaměstnanosti.

Nezaměstnanost je nízká i v dalších ekonomikách středoevropského regionu, za zmínku stojí Maďarsko a Polsko – a i v těchto ekonomikách je patrný hlad zaměstnavatelů po pracovní síle.

Otázkou je, kam až může míra nezaměstnanosti v české ekonomice dále klesat: v tomto ohledu se prostor zužuje. Nicméně, jestliže průměrná míra nezaměstnanosti za celý rok 2017 činila 4,2 %, což byla nejnižší úroveň od roku 2008, tak letošní celoroční průměr spadne pod 4 %. Ve výhledu pro rok 2018 pracuji s předpokladem průměrné míry nezaměstnanosti 3,7 %, pokles ale může být i výraznější.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice