Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Inflace v ČR za prosinec 2017


11.01.2018

Prosinec hlásí zmírnění meziroční inflace na nejnižší úroveň za celé druhé pololetí roku 2017. Na úrovni 2,4 % je inflace o desetinu procentního bodu nižší, než co předpokládala ČNB. Ke zmírnění cenového růstu přispěl vývoj cen pohonných hmot, potravin a také položky spadající do jádrové inflace. Meziroční cenový růst se zmírnil zejména v kategorii stravování a ubytování, kde z meziročního srovnání začíná odpadat vliv první vlny EET, jež byla spuštěna koncem roku 2016.

Meziroční inflace v české ekonomice se v průběhu loňského roku vyšplhala na pětileté maximum a prakticky po celý rok se nacházela nad inflačním cílem ČNB. Tahounem růstu spotřebitelských cen byly nejen komodity, jako jsou potraviny a pohonné hmoty, ale také položky spadající do jádrové inflace.

Růst jádrové inflace, pozorovaný v průběhu roku 2017, je reflexí přehřívání české ekonomiky. Výrobní kapacity v tuzemské ekonomice jsou využity naplno, spotřební poptávka svižně roste. Dohromady to vše vede k růstu cenových tlaků, neboť výrobci a prodejci jsou schopni přenášet vyšší náklady do finálních cen výrobků a služeb.

Přehřívání trhu práce či rezidenčních nemovitostí a výsledné cenové tlaky, jež byly v průběhu roku 2017 v české ekonomice patrné, vedou k potřebě zpřísňovat měnové podmínky. ČNB zvýšila své sazby v loňském druhém pololetí dvakrát a byla tak vůbec první centrální bankou v EU, jež ve stávajícím hospodářském cyklu začala zvyšovat své úroky.

Prosincová inflace je mírně pod prognózou a dle všeho se zmírnila také jádrová inflace – přinejmenším v takovém rozsahu, jak předpokládala prognóza ČNB. Prognóza ČNB předpokládá další růst sazeb v letošním roce, s prvním takovým krokem na nejbližším zasedání bankovní rady, jež se bude konat 1. února.

Prosincová data o inflaci na tomto výhledu nic nemění: očekávám, že repo sazby ČNB půjde počátkem února zvýšena o čtvrt procentního bodu, tedy na úroveň 0,75 %.

Zároveň je ale patrné, že růst cen v závěru roku mírně zpomalil, což dává bankovní radě ČNB za pravdu v tom, že je při zvyšování úroků rozumné zachovat opatrný přístup.

Pro letošní rok očekávám průměrnou inflaci na úrovni 2,3 %. Celková inflace se může v závěru roku 2018 dostat mírně pod úroveň dvouprocentního inflačního cíle, jádrová inflace by ale měla nad dvěma procenty setrvat.

ČNB tak bude pokračovat ve zpřísňování své měnové politiky jak letos, tak i v roce 2019.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice