Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Hospodaření státního rozpočtu ČR za rok 2017


04.01.2018

Rozpočtový schodek za celý rok 2017 činí zhruba 6 miliard korun, když původně byl rozpočet projektován se schodkem šedesáti miliard. Zatímco rozpočtové příjmy byly mírně vyšší, než se čekalo, tak rozpočtové výdaje zaostaly za projekcemi, zejména v důsledku nižších kapitálových výdajů.

Na rozpočtových příjmech se pozitivně projevuje jak celková situace v české ekonomice (růst tuzemské spotřeby, růst mezd a platů), tak snaha o efektivnější výběr daní, včetně zavedení EET. Na straně rozpočtových výdajů je patrný nižší objem kapitálových výdajů, než se pro celý rok 2017 předpokládalo, nicméně ve druhé polovině roku již byl patrný výrazný nárůst těchto výdajů.

Čerpání prostředků z evropských fondů pro období 2014-2020 se v roce 2017 stále teprve rozjíždělo, tendence pozorované ve druhém pololetí 2017 ale vytvářejí příznivý výhled pro vývoj kapitálových výdajů v letošním roce.

Pro rok 2018 operuje schválený rozpočet se schodkem 50 miliard korun a i v tomto případě může být výsledný deficit o něco nižší. Nicméně, asi se již nedočkáme tak výrazné diference mezi původními projekcemi a realitou, jako tomu bylo loni či v roce 2016 - pro rok 2018 předpokládám rozpočtový schodek 40 miliard.

Opět bude hodně záležet na tom, nakolik se bude dařit čerpat a využívat prostředky z evropských fondů. Jak bylo řečeno, v loňském druhém pololetí kapitálové výdaje, navázané na financování z EU, již výrazně rostly a příznivý vývoj lze v tomto ohledu předpokládat i pro letošní rok, což by ale zároveň znamenalo, že rozpočtový schodek bude v roce 2018 skutečně vyšší, než tomu bylo loni.

Zároveň ale i ve výhledu na letošní rok platí pro Českou republiku konstatování, že vývoj rozpočtového salda nepředstavuje pro celkový obrázek veřejných financí problém.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice