Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

HDP v ČR za 3Q 2017


18.11.2017

Česká ekonomika si udržuje velmi silný výkon: meziroční růst HDP v letošním 3. čtvrtletí dle předběžných údajů zrychlil ze 4,7 procenta na rovných 5 procent. Jedná se o nejsilnější meziroční růst české ekonomiky za uplynulé dva roky, tedy od 3. čtvrtletí 2015.

V mezičtvrtletním vyjádření rostl HDP tempem 0,5 %, což je velmi solidní výsledek, neboť letošní 3. čtvrtletí bylo takto porovnáváno s vysokou základnou, vytvořenou silným růstem ekonomiky v první polovině letošního roku.

Za svůj silný růst vděčí česká ekonomika v zásadě všem položkám na straně výdajů, tedy jak tuzemské spotřebě a investičním výdajům, tak růstu exportů. Zde se projevuje jak situace na tuzemském trhu práce a její dopad na náladu spotřebitelů, tak oživení investičních výdajů, spolufinancovaných z fondů Evropské unie. Vnější prostředí včetně hospodářského klimatu v eurozóně je pak velmi příznivé pro české exportéry.

Předběžný údaj o růstu HDP za letošní 3. čtvrtletí (0,5 % mezičtvrtletně, 5,0 % meziročně) odpovídá zcela přesně odhadům ČNB. Pro srovnání: trh očekával v průměru mezičtvrtletní růst HDP na úrovni 0,3 % a meziroční růst 4,7 %, z jednotlivých odhadů ale byla patrná poměrně velká nejistota a rozptyl odhadů tak byl dosti široký. Koruna v první reakci na data o HDP mírně posílila, nicméně si nemyslím, že bychom se měli dočkat výrazného pohybu: údaje o HDP jsou zcela v souladu s předpoklady centrální banky a v tomto ohledu by neměly vést k posunu v uvažování bankovní rady ČNB.

I nadále tak očekávám, že bankovní rada vyčká s dalším zvýšením úroků spíše až na první zasedání v novém roce, tedy na počátek února, a že letos v prosinci zůstanou měnově-politické sazby ČNB beze změny.

Za celý letošní rok lze očekávat růst HDP České republiky zhruba v oblasti 4,5 %. Důležité samozřejmě bude, nakolik bude dále zpřesněn údaj o HDP za 3. čtvrtletí a zda se nedočkáme revizí údajů za první polovinu letošního roku. V roce 2018 by měl růst české ekonomiky zpomalit, i tak by se ale měl růst HDP udržet nad 3 %.

Česká ekonomika operuje nad svým potenciálem, v řadě segmentů ekonomiky je patrné přehřívání (trh práce, trh nemovitostí) a tato situace volá po dalším zpřísňování měnových podmínek, a to jak skrze růst úroků ČNB, tak skrze další posílení koruny v průběhu roku 2018.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice