Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za září 2017


06.11.2017

 Tuzemský průmysl si v září vedl velmi dobře, ať již vývoj posuzujeme dle růstu výroby či nových objednávek Zářijový růst výroby překonal očekávání a za celý letošní rok má tuzemská průmyslová výroba našlápnuto zhruba k pětiprocentnímu růstu, když v roce 2016 průmysl vykázal růst 3,5 %.

Aktivita v průmyslu roste s tím, jak se zvyšuje poptávka, přičemž poslední dva měsíce hlásí předstih růstu tuzemských zakázek před růstem zakázek ze zahraničí. Nicméně, vnější prostředí je příznivé a lze předpokládat, že zakázky ze zahraničí budou na tuzemský průmysl působit pozitivně i v dalších měsících.

Svědčí o tom jak průzkumy vývoje důvěry v průmyslu v eurozóně, tak například dnes ráno zveřejněné údaje o německých průmyslových objednávkách, jež v září překvapily velmi solidním růstem.

Situace se již několik čtvrtletí vyznačuje tím, že tuzemský průmysl těží z příznivého vývoje zahraniční i domácí poptávky, zároveň ale naráží na kapacitní omezení, mimo jiné co se týče dostupnosti vhodné pracovní síly. Situace na trhu práce se projevuje v tlaku směrem k rychlejšímu růstu mezd, především ale nedostatek pracovníků představuje bariéru pro výraznější expanzi aktivity v tuzemském průmyslu. Tato situace se v dohledné době nezmění, zároveň jde o faktor, jenž bude i v průběhu roku 2018 volat po dalším zpřísnění měnových podmínek v české ekonomice, ať již cestou zvyšování úroků ČNB anebo skrze posílení kurzu koruny.

 

Autor: Radomír Jáč , hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice