Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Co můžeme do budoucna očekávat od ECB?


18.09.2017

I nadále se domníváme, že investoři by se měli zaměřit spíše na pozitivní hospodářské momentum, perspektivu růstu a inkasování zisků. Téma postupného utahování monetární politiky centrální banky bude za nedlouho znovu aktuální, a to spíše dříve než později.

Jaké nejdůležitější informace jste si odnesli z jednání Evropské centrální banky (ECB)?
Bastien Drut (Fixed Income and Forex Strategist): Mario Draghi uznal, že hospodářský růst je nakonec silnější, než se očekávalo. ECB nyní očekává, že tempo růstu HDP v roce 2017 dosáhne 2,2 %, což je od roku 2007 dosud nejvyšší hodnota. Ovšem Mario Draghi také uvedl, že „současná volatilita směnného kurzu“ představuje ve střednědobém horizontu „zdroj nejistoty“ cenové stability a riziko poklesu tempa růstu v budoucnu. Měli bychom pamatovat, že euro od dubna fakticky zhodnotilo o 7 %, což přimělo tým ECB snížit předpověď jádrové inflace na rok 2019 z 1,7 % na 1,5 %, což je celkem nízká hodnota.

Jak se bude podle vás měnová politika ECB dál vyvíjet?
Drut: Předpokládáme, že ECB v říjnu oznámí, že v roce 2018 omezí nákup aktiv. Mario Draghi zopakoval, že ECB nehodlá měnit sled, v němž bude upuštěno od nekonvenčních opatření monetární politiky: zvýšení úrokových sazeb přijde až po ukončení čistých nákupů v rámci kvantitativního uvolňování.

Jak vidíte euro v krátkodobém a střednědobém výhledu?
Drut: Předpokládáme, že euro bude ve střednědobém horizontu dál zhodnocovat. Směnný kurz EUR/USD tento rok rostl zejména z důvodu zúžení rozpětí dlouhodobých úrokových sazeb mezi Spojenými státy a Německem. Americké výnosy by mohly zažít krátkodobé oživení, pokud dojde k uvolnění geopolitického napětí mezi Severní Koreou a USA, z čehož by měl americký dolar profitovat. Domníváme se však, že ve střednědobém horizontu se rozpětí dlouhodobých úrokových sazeb mezi Spojenými státy a Německem zúží. Zvýšení výnosů evropských dluhopisů by mohlo mít pozitivní dopad na portfoliové investiční toky a mohlo by je dostat do kladných čísel. Na pozadí výrazného přebytku běžného účtu platební bilance (340 mld. eur za posledních 12 měsíců) bude euro v budoucnu z dalšího rebalancování pravděpodobně profitovat.

Jaký dopad bude mít zářijové rozhodnutí ECB na eurové dluhopisy?
Eric Brard (Head of Fixed Income): Zatím vlastně žádné rozhodnutí nepadlo. Tím, že ECB odložila rozhodnutí týkající se kvantitativního uvolňování na říjen, mají dluhopisové trhy více prostoru pokračovat ve stejném duchu. Stabilnější ekonomické pozadí posílené vnitřní dynamikou by nemělo kvůli silnému euru nijak zvlášť utrpět a měnový trend by měl pomáhat udržovat inflaci na nízké úrovni. To by mohlo vést k dalšímu tlaku na snížení dlouhodobých sazeb a obecně podpořit úvěrový trh.

Jak by mohl investor do eurových dluhopisů využít současné situace na trhu?
Brard: Letní carry trade by mohl snadno přejít v podzimní. To však neznamená, že by z měnové politiky zmizely vyhlídky na obrat, a téma zužování bude spíše dříve než později znovu aktuální. Zachováváme tudíž obezřetný krátkodobý postoj s cílem minimalizovat riziko úrokové sazby a nadále upřednostňujeme úvěry. Jsme však toho názoru, že jakmile se u ECB objeví známky toho, že hodlá učinit rozhodnější kroky, bude mimořádně důležité připravit se na snížení celkové úrovně rizika při investování do evropských dluhopisů.

Jak se podle vás v budoucnosti projeví asynchronnost centrálních bank?
Matteo Germano (Head of Multi-Asset): Asynchronnost centrálních bank byla v posledních třech letech důležitým tématem v oblasti multi-asset. Podle našeho názoru již nebude v budoucnu natolik relevantní, neboť centrální banky budou díky více synchronizovanému globálnímu cyklu koordinovanější. Nadále se domníváme, že investoři by se měli zaměřit spíše na pozitivní hospodářské momentum, perspektivu růstu a inkasování zisků. V rámci tohoto scénáře vidíme globální akcie nadále konstruktivně. Máme za sebou devět let trvající býčí trh, a ocenění už nejsou levná, přesto jsou vyhlídky globálních akcií oproti dluhopisům v relativním vyjádření hodnoty nadále konstruktivní.

Pokračuje globální inkasování zisků a tempo růstu mezi regiony je oproti minulosti vyváženější. Evropské akcie by měly nejvíce těžit z koordinovanějšího chování centrálních bank a menší volatility eura; konec kvantitativního uvolňování by pak měl fungovat jako katalyzátor k tomu, abychom byli ještě obezřetnější, pokud jde eurové úvěry. Domníváme se, že na tomto pozadí vládní dluhopisy v relativním vyjádření hodnotu nenabízí.

Jak by se měli investoři v oblasti multi-asset zachovat ve fázi, kdy budou centrální banky méně vstřícné?
Germano: Myslíme si, že centrální banky budou za neustále se zlepšující hospodářské situace a klesajícího rizika deflace méně vstřícné. Křivky státních dluhopisů by měly postupně zohlednit náklady na rostoucí úrokové sazby. Nadále nahlížíme pozitivně na dluhopisy spojené s inflací v USA, Německu a Japonsku, které by měly těžit z revize inflačního očekávání směrem nahoru. Dokud bude stávající proces normalizace postupný a mírný, ocenění akcií a úvěrů pravděpodobně zůstanou na stejné úrovni. Evropské akcie by měly mít prospěch z očekávané normalizace monetární politiky vzhledem k výrazné expozici v bankovním sektoru (který těží z vyšších sazeb) a pokračující inkasování zisků by mělo být oporou všem ostatním společnostem. V tomto prostředí by měl dobře fungovat hodnotový styl investování; profitovat by mělo Japonsko, které je stále nejlevnějším trhem. Celkově by mělo být investiční prostředí mírně nakloněno rizikovým aktivům. Avšak vzhledem k vysoké míře nejistoty, která na trhu panuje (Severní Korea, otázky dluhového stropu v USA a problémy Trumpovy vlády), se domníváme, že bude nadále zásadní klást obzvlášť velký důraz na zajištění investic.

 

Autor: Skupina Amundi

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice