Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská a podnikatelská důvěra v ČR za srpen 2017


24.08.2017

Srpnový průzkum hlásí zlepšení důvěry v českou ekonomiku jak mezi podnikateli, tak mezi spotřebiteli. Indikátory důvěry se tak dostaly na svá několikaměsíční maxima, celkový indikátor důvěry v českou ekonomiku je nejsilnější od letošního ledna. Důvěra se zlepšuje v zásadě napříč českou ekonomikou. Napomáhá tomu jak růst domácí poptávky, podpořený situací na trhu práce a oživením investičních výdajů, tak příznivé vnější prostředí.

Dobré zprávy, jež přicházejí z průmyslu eurozóny (viz tuto středu zveřejněný PMI průzkum za srpen), naznačují, že vnější prostředí zůstává pro tuzemské průmyslové výrobce a i pro českou ekonomiku jako celek velmi příznivé. Spolu s růstem domácí poptávky v české ekonomice lze předpokládat, že si průmysl povede dobře i v dalších měsících a zlepšování nálady v tuzemském průmyslu v tomto ohledu zcela dává smysl. Česká ekonomika již sice operuje nad svým potenciálem a kapacity včetně pracovní síly jsou využity v zásadě naplno, nicméně situace z pohledu výroby a celkové aktivity by měla zůstat solidní i v letošním druhém pololetí, což se týká jak průmyslu, tak dalších odvětví české ekonomiky. 

Po poklesu v předchozích dvou měsících se zlepšila nálada spotřebitelů. To není překvapivé, neboť jak situace na trhu práce, tak vývoj v ekonomice obecně jsou pro spotřebitele příznivé. Spotřebitelé by tak měli zůstat při chuti dále utrácet a spotřeba domácností zůstane klíčovým tahounem růstu české ekonomiky i v dalších čtvrtletích. 

Celkově jde o typ zpráv, na které by měla příznivě reagovat měna, tedy česká koruna. Nicméně, situace na devizovém trhu je komplikovaná tzv. překoupeností koruny, tedy enormními objemy spekulativních pozic, jež sázejí na budoucí posílení české měny. Právě toto nastavení trhu působí ve svém důsledku coby brzda proti posilování koruny a lze tak předpokládat, že odezva na devizovém trhu na průzkum důvěry v české ekonomice zůstane minimální, jakkoliv jsou tyto zprávy z tuzemské ekonomiky velmi příznivé.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice