Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Globalizace jako obětní beránek


19.09.2016

Dle Peterson Institute for International Economics poměr světového obchodu a globálního produktu už od roku 2008 stagnuje. Jde o nejdelší období stagnace od druhé světové války. Od roku 2015 neroste už ani samotný objem obchodu. A tok přímých zahraničních investic leží stále pod hranicí 3,3 % světového produktu, jež byla dosažena v roce 2007. Celosvětová ekonomická integrace se tedy zastavila a v některých oblastech se dokonce vydala opačným směrem. Globalizace už není tahounem ekonomické aktivity a pokud skutečně došlo k obratu v celkovém trendu, je tomu tak poprvé od počátku devatenáctého století.

Za popsaným jevem může stát v první řadě vyčerpání hlavních příležitostí, které sebou globalizace přinášela. Dříve například docházelo k mohutnému přesunu výroby náročné na práci z vyspělých zemí do rozvíjejících se ekonomik. Skončil také investiční boom v Číně a to má velký dopad na globální tok komodit. Nedochází ani k další liberalizaci světového obchodu, finanční krize sebou přinesla přísnější regulaci, která omezuje mezinárodní tok kapitálu. K tomu se přidává řada protekcionistických kroků a bohužel i xenofobní tlaky. 

V tom lepším případě se tedy globalizace pouze zastavila, v tom horším dokonce otočila směr. Podle některých názorů vyžaduje proces globalizace existenci nějakého světového hegemona. Před rokem 1914 jím byla Velká Británie, po roce 1945 to byly zase Spojené státy. Nynější svět ale vypadá tak, že vyspělé země jsou v ekonomickém útlumu, roste příjmová nerovnost a v geopolitické oblasti probíhají velké změny. 

Globalizace sebou přinesla řadu pozitivních jevů. Reálné příjmy rostly a příjmová nerovnost ve světové ekonomice klesala. Jednotlivé země nemohou prosperovat za uzavřenými hranicemi, příležitosti přináší jen celosvětový obchod. Neúspěchem je ale rostoucí příjmová nerovnost ve vyspělých zemích a neschopnost zvýšit životní standard těch nejchudších. Z globalizace by se ale neměl dělat obětní beránek. Řada problémů totiž souvisí spíše s nízkým tempem růstu produktivity a technologickými změnami. V současné době se i přesto globalizace stala zejména obětí politiky a to bude mít dopady na další ekonomický rozvoj. 

 

Zdroj: ft.com  

 

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice