Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za duben 2017


06.06.2017

Maloobchodními prodeji v dubnu zamíchaly kalendářní faktory a velikonoční svátky. Zatímco načasování Velikonoc bylo příznivé pro prodeje potravin, tak meziročně nižší počet pracovních dní se negativně projevil v prodejích nepotravinářských výrobků a též na tržbách za prodeje automobilů.

Dubnový výkyv maloobchodních tržeb, tedy celkově slabší růst, je dán koncentrací protichůdných faktorů s převahou negativních kalendářních efektů a je třeba jej vnímat spíše jako jednorázový úkaz. Karty jsou v české ekonomice rozdány ve směru růstu spotřeby domácností. Tahounem je příznivá situace na trhu práce včetně růstu mezd, jak počátkem tohoto týdne ostatně potvrdily údaje o vývoji mezd a platů za letošní první čtvrtletí. Maloobchodní tržby se tak v dalších měsících vrátí k solidnímu růstu a spotřeba domácností zůstane klíčovým tahounem růstu české ekonomiky (HDP) i v letošním roce. 

Letošní duben měl meziročně o tři pracovní dny méně, což má negativní dopad na aktivitu v jednotlivých sektorech české ekonomiky, ať již jde o průmysl, stavebnictví anebo maloobchodní tržby. V případě maloobchodních tržeb byl celkový obrázek zachráněn vyššími prodeji potravin v souvislosti s velikonočními svátky, v případě dalších sektorů ekonomiky se ale negativní kalendářní efekty projeví v případě letošní dubna výrazněji. Dobře patrné je to ostatně v dnes zveřejněné statistice exportů (zahraničního obchodu) za letošní duben. Nicméně, je třeba mít na paměti, že jde o jednorázový výkyv - výkon české ekonomiky zůstává velmi dobrý jak díky rostoucí domácí poptávce, tak díky příznivé situaci na našich exportních trzích. Přesto, jestliže kalendářní faktory působily v letošním prvním čtvrtletí velmi pozitivně (meziročně o tři pracovní dny více), tak ve druhém čtvrtletí je tomu zcela naopak (za celé druhé čtvrtletí meziročně celkem o čtyři pracovní dny méně) a bude zajímavé sledovat, jak se toto projeví na celkovém výkonu ekonomiky (HDP) za letošní druhé čtvrtletí.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice